Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi

Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi; 2009 yılından bugüne, üç ayda bir basılı ve elektronik olarak yayınlanan, uluslararası hakemli bir dergidir. Dergi, her yıl Mart, Haziran, Eylül ve Aralık aylarında olmak üzere yılda dört sayı çıkarmaktadır.

Dergi Türkçe, İngilizce veya Rusça dilinde yazılmış çalışmaları kabul etmektedir.

Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi açık-erişimli (open access) bir dergidir ve tüm makaleleri web sitesi üzerinden ücretsiz olarak indirilebilir.

EKONOMİK VERİLERİN BÜYÜMESİ IŞIĞINDA GÜRCİSTAN'A YAPILAN YATIRIM SÜRECİ VE İŞ OLANAKLARI

Davit BIDZINASHVILI

Son zamanlarda, Gürcistan hükümeti tarafından sık sık "benzeri görülmemiş" çift haneli bir ekonomik büyümeye (6 ayda %12,7) sahip olduğumuzu ve bunun ülkedeki nüfusun depresif geçmişini ve nihilist tutumunu değiştirdiğini açıklamaktadır. Ekonomik büyüme aynı zamanda nüfusun refahına da yansımalıdır, ancak nüfusun ekonomik durumu yine de fena durumda ve artan enflasyon da kendini her gün göstermektedir. Uzmanlar enflasyondaki artışı yanlış ekonomi politikalarına bağlıyor. 2021'in başlarında enflasyonun asgari seviyeye düşeceği ve ülkenin yılsonuna kadar hedefe yaklaşacağını açıklayan Merkez Bankası'nın verdiği söz iyimserliğini koruyor.

Nüfusumuzun bir şekilde ekonomik büyüme gidişatını algılaması için, enflasyonun en az tek haneli bir seviyeye ve en iyi ihtimalle % 6'nın altına inmesi gerekiyor. Eğer ekonomik büyüme çift haneli olarak sürdürülürse 2022'ye kadar halk bu durumun yansımalarını görecektir.

Gürcistan'ın uluslararası işbölümüne aktif katılımı, Gürcü ürünlerinin dünya ticaret haritasında daha geniş ve daha sağlam konumlandırılması, son yıllarda ülkede ekonomik reformların ve devlet işletme destek programlarının başarılı bir şekilde uygulanmasının sonucudur.

Enflasyon, nüfusun ve özellikle düşük ve sabit gelirli insanların refahını doğrudan etkiler. Bununla karşı karşıya kalan sadece yoksullar değil, hemen hemen her aileyi etkileyen sosyal bir sorundur. Bu şartlar altında, insanların kendilerini güvende hissetmeleri için tek yol, gelir artış hızının enflasyondan daha yüksek olması gerektiğidir. Sadece bu durumda katlanılabilir olacak ve nüfus için daha az yük olacaktır.

Anahtar Kelimeler: Ekonomik büyüme, dış Ticaret; Şişirme, İşgücü piyasası, Yatırımlar, Ekonomik politika, iş yerleri.

Please publish modules in offcanvas position.


Creative Commons Lisansı