Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi

Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi; 2009 yılından bugüne, üç ayda bir basılı ve elektronik olarak yayınlanan, uluslararası hakemli bir dergidir. Dergi, her yıl Mart, Haziran, Eylül ve Aralık aylarında olmak üzere yılda dört sayı çıkarmaktadır.

Dergi Türkçe, İngilizce veya Rusça dilinde yazılmış çalışmaları kabul etmektedir.

Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi açık-erişimli (open access) bir dergidir ve tüm makaleleri web sitesi üzerinden ücretsiz olarak indirilebilir.

VİDEO OYUNLARINDA ETKİLEŞİMİN ÖNEMİ: BİR LİTERATÜR TARAMASI

Atif Çağlar ABABAY

Erkan BİL

Video oyunları, bilgisayar yazılımı alanında etkili ve popüler bir form olarak değerlendirilmektedir. Oyuncuların oldukça fazla zaman ve çaba harcadığı oyunlar hem oyun ekosisteminin ilgisini çekmekte hem de son dönemde akademik çalışmalara sıklıkla konu olmaktadır. Video oyunları, rekabet ve iş birliği unsurlarını sorunsuz bir şekilde birleştirerek ve oyuncular arasında bağlantı kurmayı teşvik ederek bireyleri bir araya getirmektedir. Bunun yanı sıra tüm video oyunları, çeşitli insan-bilgisayar etkileşimi (İBE) yöntemlerini kullanarak oyuncuların sanal bir ortamla etkileşime geçebilmelerini sağlamaktadır. Ayrıca kullanıcılara sunduğu çeşitli etkileşim imkanlarıyla farklı bir kültürel medya türü olarak öne çıkmaktadır. Ancak bu alanın karmaşıklığı ve disiplinler arası kavramları da içermesi nedeniyle akademik çalışmalar için birtakım zorluklar oluşturmakta ve etkileşim tasarımı sürekli olarak yenilenmektedir. Bu çalışma, video oyunları etkileşimleri konusunda literatürdeki mevcut durumu ortaya koyarak gelecekte yapılacak akademik çalışmalara ve oyun tasarımlarına katkı sağlamayı amaçlamaktadır. Video oyunlarda etkileşimin etkilerine yönelik yapılan çalışmalardan derlenen sonuçlar değerlendirildiğinde sosyal etkileşimlerin ve insan-bilgisayar etkileşimlerinin, oyuncuların bağlanma düzeylerini, akış deneyimlerini, algılanan keyfi, oyun oynamaya devam etme niyetlerini ve oyun içi satın alma davranışlarını etkilediği görülmüştür.

Anahtar kelimeler: video oyunlar, çevrimiçi oyunlar, etkileşimler, sosyal etkileşim, insan-bilgisayar etkileşimi

Please publish modules in offcanvas position.


Creative Commons Lisansı