Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi

Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi; 2009 yılından bugüne, üç ayda bir basılı ve elektronik olarak yayınlanan, uluslararası hakemli bir dergidir. Dergi, her yıl Mart, Haziran, Eylül ve Aralık aylarında olmak üzere yılda dört sayı çıkarmaktadır.

Dergi Türkçe, İngilizce veya Rusça dilinde yazılmış çalışmaları kabul etmektedir.

Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi açık-erişimli (open access) bir dergidir ve tüm makaleleri web sitesi üzerinden ücretsiz olarak indirilebilir.

TURİZM ENDÜSTRİSİNDE İŞGÜCÜ PİYASASI ARAŞTIRMASI VE İŞVEREN TALEBİNİN ANALİZİ: GÜRCİSTAN ÖRNEĞİ

Maia AZMAIPARASHVILI

Tsitsino DAVITULIANI

Turizm sektörü, ülkenin birçok ekonomik sorununu çözebilecek sosyo-ekonomik bir olgu olarak karşımıza çıkmaktadır. İstihdam meselesi Gürcistan'da ciddi bir ulusal sorun olmaya devam etmektedir. Turizm sektörünün gelişmesi istihdam meselesine doğru orantılı bir etkiye sahiptir. Turizmdeki ürün ve hizmetlerin kalite düzeyi büyük ölçüde emek sermayesine bağlıdır. Konaklama sektöründe önemli bir sorun nitelikli işgücü eksikliğidir. Bu durum özellikle Covid salgını sonrası dönemde kendini daha fazla belli etmiştir. Çalışmada işgücü piyasasındaki mevcut durum, turizm sektörünün ihtiyaçları, sorunları ve turizm mesleklerinin arz ve talebi konusu değerlendirilmiştir.

Araştırmanın amacı, istihdam piyasasının dinamiklerini analiz etmek,  İnsani beceriler konusunda işverenler tarafından talep edilen profesyonel yetenekleri belirlemek, boş kontenjanların doldurulmasıyla ilgili zorlukları incelemek, turizm sektöründe istihdam için ana kriter olarak eğitim ve başarı düzeyinin işgücü piyasasında talep edilen becerilerle örtüşme oranını belirlemek, açık kalan pozisyonların nedenlerini incelemek, mevcut zorlukları belirlemekle birlikte gerekli tavsiyelerde bulunmaktır.

Araştırmada mevcut sorunu bir bütün olarak ortaya koymak için işveren, iş sunan resmi siteler ile eğitim sistemi gibi üç ana kategori üzerinde durulmuştur. Tespit edildiğine göre insan gücü sıkıntısı, çevresel değişim gibi çeşitli faktörlerden ve hatta eğitim sistemi gibi daha köklü alanlardan kaynaklanmaktadır. Araştırma sürecinde nitel, nicel ve istatistiksel analiz yöntemleri kullanıldı. Araştırma sürecinde konu ile ilgili literatür taranarak, Gürcistan Ulusal İstatistik Kurumu’u ile çeşitli istihdam sitelerinin verileri kullanılarak, tutulan anketler ve elde edilen veriler sınıflandırılarak nicel analiz yapılmıştır.

Anahtar Kelimeler: İşgücü Piyasası, İstihdam, Turizm Endüstrisi, Sorunlar, Zorluklar, Hizmet Kalitesi.

Please publish modules in offcanvas position.


Creative Commons Lisansı