Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi

Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi; 2009 yılından bugüne, üç ayda bir basılı ve elektronik olarak yayınlanan, uluslararası hakemli bir dergidir. Dergi, her yıl Mart, Haziran, Eylül ve Aralık aylarında olmak üzere yılda dört sayı çıkarmaktadır.

Dergi Türkçe, İngilizce veya Rusça dilinde yazılmış çalışmaları kabul etmektedir.

Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi açık-erişimli (open access) bir dergidir ve tüm makaleleri web sitesi üzerinden ücretsiz olarak indirilebilir.

MİLLİ UYANIŞA ÇAĞRI: ÖMER SEYFETTİN’İN “MEHDİ” ÖYKÜSÜ ÜZERİNE BİR ÇÖZÜMLEME

Sema ÖZHER KOÇ

Mehdi, sanatçının esir düştüğü dönemde yazdığı öykülerden birisidir. Yalın olay aktarımından çok ülkenin içinde bulunduğu durum üzerine getirdiği çözüm önerisinin kavranmasıyla gerçek değeri anlaşılacak bir öyküdür. Mehdi, “şimdi” içerisinde Osmanlı’nın kaybettiği topraklar üzerinde yapılan tren yolculuğunu anlatırken mekâna dair yoğun tasvirler “geçmiş”in tarihi ve kültürel zenginliğini olay örgüsüne getirmiştir. Sanatçının “geçmiş” ve “şimdi” arasındaki karşıtlığa getirdiği çözüm “milli mefkure”dir. Siyasi bir yapılanma olan “devlet” ile kültürel ve tarihi değerlerden oluşan “millet” kavramının ayrımını yapan Ömer Seyfettin, okuyucuları milli değerlere sahip çıkmaya davet eder. Öyküde mucizeler yaratacak ve bütün Müslümanları kurtaracak Mehdi inancının milli uyanışı geciktirecek bir engel olduğuna dikkat çeker.

Anahtar Kelimeler: Ömer Seyfettin, milli kültür, öykü

Please publish modules in offcanvas position.


Creative Commons Lisansı