Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi

Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi; 2009 yılından bugüne, üç ayda bir basılı ve elektronik olarak yayınlanan, uluslararası hakemli bir dergidir. Dergi, her yıl Mart, Haziran, Eylül ve Aralık aylarında olmak üzere yılda dört sayı çıkarmaktadır.

Dergi Türkçe, İngilizce veya Rusça dilinde yazılmış çalışmaları kabul etmektedir.

Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi açık-erişimli (open access) bir dergidir ve tüm makaleleri web sitesi üzerinden ücretsiz olarak indirilebilir.

KÜLTÜR VE DİN İNCELEMELERİ ARASINDAKİ KÖPRÜ: PİERRE BOURDİEU’NUN SEMBOLİK GÜCÜN POLİTİK EKONOMİSİ

David SWARTZ

Çev. İlkay ŞAHİN

Bu makale, Pierre Bourdieu’nun kültür sosyolojisinin temel özelliklerini din sosyolojisine muhtemel katkıları temelinde ele almaktadır. Bourdieu’a göre din, sanat, felsefe, bilim veya moda gibi diğer kültürel alanlarla bezer özelliklere sahip sembolik gücün bir sistemi olarak analiz edilebilir. Bourdieu’nun kültür yaklaşımı bir sembolik çıkarlar teorisi, kültürel sermaye teorisi ve sembolik güç teorisini kapsayan sembolik pratiklerin politik ekonomisini geliştirmektedir. Bourdieu, çeşitli entelektüel etkilerden faydalanmışsa da Karl Marx’ın materyalizmi ve Max Weber’in din sosyolojisi bilhassa belirleyicidir. Bu makale, Bourdieu’nun bir kültür ve din incelemesi için orijinal analitik bir sistem geliştirmek üzere Marx ve Weber’i nasıl detaylandırdığı üzerinde de yoğunlaşacaktır. Bourdieu’nun kültürel ve dinî incelemelerinin her ikisine dair kavramlarıyla en ilgili ve halen din sosyolojisinde en az bilinen kavram olduğu için, Bourdieu’nun “alan” kavramına özel bir ilgi gösterilecektir.
Bu makale, Pierre Bourdieu’nun kültür sosyolojisinin temel özelliklerini din sosyolojisine olan muhtemel katkılarını göz önünde bulundurarak incelemektedir.1 Bourdieu’nun kendisi din incelemesine neredeyse hiç ilgi göstermemiştir.2 Bununla birlikte, kültür incelemeleri yaklaşımının önemli özellikleri Karl Marx ve özellikle de Max Weber’in din sosyolojisinden mülhemdir.

Please publish modules in offcanvas position.


Creative Commons Lisansı