Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi

Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi; 2009 yılından bugüne, üç ayda bir basılı ve elektronik olarak yayınlanan, uluslararası hakemli bir dergidir. Dergi, her yıl Mart, Haziran, Eylül ve Aralık aylarında olmak üzere yılda dört sayı çıkarmaktadır.

Dergi Türkçe, İngilizce veya Rusça dilinde yazılmış çalışmaları kabul etmektedir.

Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi açık-erişimli (open access) bir dergidir ve tüm makaleleri web sitesi üzerinden ücretsiz olarak indirilebilir.

VİDİN'DE TOPLUMSAL HAYAT: 13 NUMARALI ŞER'İYYE SİCİLİNE GÖRE (16981699)

 Hava SELÇUK

Şer'iyye Sicilleri, Osmanlı toplumunun siyasî, İktisadî, hukukî ve İçtimaî durumunun ortaya çıkarılmasında önemli kaynaklardır. Bulgaristan Arşivi "Nationale Biblioteque"de Vidin'e ait en eski tarihli defter olan 13 Numaralı Vidin Şer'iyye Sicili çalışmamızın ana kaynağını oluşturmaktadır. Söz konusu defterde miras davaları, aile, vesayet, adlî olaylar, görevli tayinleri, vergi (cizye, duhan, adat-ı ağnam) vb. konuların yer aldığı iktisadî ve içtimaî olayları içeren 133 belge bulunmaktadır. Askeri konulara ışık tutacak konulardaki fermanlar ve emirler şer'iyye sicillerine kayıt edilmiştir. Bir serhat şehri olan Vidin'in 1698-1699 yıllarına ait sicil kayıtlarından hareketle bölgenin toplumsal hayatı ortaya konulmuştur.

Anahtar Kelimeler: Vidin, şer'iyye sicili, Osmanlı, toplumsal hayat, vergi

 

Please publish modules in offcanvas position.


Creative Commons Lisansı