Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi

Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi; 2009 yılından bugüne, üç ayda bir basılı ve elektronik olarak yayınlanan, uluslararası hakemli bir dergidir. Dergi, her yıl Mart, Haziran, Eylül ve Aralık aylarında olmak üzere yılda dört sayı çıkarmaktadır.

Dergi Türkçe, İngilizce veya Rusça dilinde yazılmış çalışmaları kabul etmektedir.

Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi açık-erişimli (open access) bir dergidir ve tüm makaleleri web sitesi üzerinden ücretsiz olarak indirilebilir.

POSTMODERNİST ORTAMIN SANATÇI VE SANAT ÜRETİMLERİNİN DEĞİŞİM VE DÖNÜŞÜMÜ ÜZERİNE SOSYO-KÜLTÜREL ETKİLERİ

Sibel KILIÇ

Sosyo-kültürel ortamda önemli değişime yol açan Postmodem politikanın önemli etki alanlarından biri de, sanatçı ve onun ortaya koyduğu ürünlerdir. Bu çalışmada, Postmodem politikanın en önemli araçlarından biri olan, kapitalist ekonomi politikası ve kitle iletişim araçları ile sanatm metalaşmaya uygun bir etkinliğe dönüşüp dönüşmediği ve sanatçmm ürününü ortaya koyarken, hareket alanma etki eden sebepler, ortaya çıkan ürünün kime/kimlere ya da neye hizmet ettiği konularmm açılımları, eleştirel bir yaklaşımla değerlendirilmiştir. Ayrıca Postomodemist ortama zemin hazırlayan terminolojik çelişkiler analiz edilerek, düşük sanat ortamına yaptığı etkilerin önemle üzerinde durulmuş, kültür, sanat ve siyasi ortamda “manipülatif etkilere yol açan” postmodemizmin temel dinamolarını oluşturan terim ve kavramların açılımları yapılarak bu terim ve kavramların terminolojik algı yanılsamalarına dikkatler odaklanmak istenmiştir. Kültür endüstrisi üreticileri tarafından, “iletişim”, “popüler kültür”, “kitle kültürü” ,“yaşam stili” ve “tüketim” kavramları bilinçli bir şekilde gerçek anlamlan dışma taşınlarak, topluma lanse edilmiş, bu sayede tüketim çılgını bir toplum oluşturulurken, estetik değer ölçütleri zayıflamış ve bunun sonucunda yoz bir kültüre zemin hazırlamıştır. Nitekim, bu çalışmanın alanma yapacağmı umulan katkı; kültür, sanat ve politik ortamda farkında olmadan hazırlaşmış ya da hazırlaştırılmış kalıplar halinde sunulan ve toplum tarafmdan irdelemeden kabul gören bu kavramların, yanıltmacı algılanna, eleştirel gözle yaklaşmak ve ilgili kavramların manipülatif etkilerini ortaya çıkarmaktır. Çünkü ilgili terim ve kavramlar, profesyonel “kültür endüstrisi tasarımcıları” tarafmdan kullanılan oldukça etkin ve güçlü silahlar olup, gerçek anlam ve ifadelerinden uzaklaştırılarak topluma, amaçlanan kitle kültürünü enjekte etmek için, birer araç olarak kullanılmaktadır. Böylece toplumun sosyokültürel, politik ve estetik yapışma bazen dolaylı bazen ise dolaysız yönden negatif etki ederek, milli kültür, sanat ve ideolojik dokusunda tahribatlara yol açmaktadır. Modemist dönemin baskın ideolojik kutupları, kapitalist ve sosyalist düşünceler arasmda var olan kuramsal bir mücadeleyi de beraberinde getirmişken post modemist periyotta bu tür düşünce kutuplan etrafında şekillenmiş olan ideolojiler anlamlarını yitirmiş olmasına rağmen kapitalist ideoloji görünürden uzaklaşarak görünmez etkin bir formata bürünmüştür. Bu bağlamda bu çalışmanm ana vurgularından birisi, postmodemizm, bilinen ve kabul edilen düşüncenin aksine, kapitalizmin ideolojisinden annmış, salt iktisadi bir kapitalizm olduğudur. Bahsi geçen iktisadi kapitalist yaklaşımların kavramsal araçlarına algı ve dikkatlerin yoğunlaştınldığı bu çalışmada kitle bilinci güçlendirilmeye çalışarak uzun vadeli çözümler arama yoluna gidilmiştir.

Anahtar Kelimeler: Postmodemizm, Popüler Kültür, Kültür Endüstrisi, Tüketim, Kitle İletişim Araçları

Please publish modules in offcanvas position.


Creative Commons Lisansı