Davit BIDZINASHVILI
2014’te Avrupa Birliği ve Gürcistan arasında “Ortaklık Anlaşmasını” imzalandı ve Temmuz 2016'da tamamen yürürlüğe girdi. Söz konusu anlaşma, her iki taraf için siyasi birlik ile ekonomik entegrasyonun temelini oluşturmaktadır.
Gürcistan bu kez Avrupa'ya yönelik büyük bir adım daha atmış oldu. 8 Kasım 2023'te Avrupa Komisyonu tarafından Gürcistan'a adaylık statüsü verilmesini önerildi. Siyasi öneme sahip olan bu gelişmenin yanı sıra adaylık statüsünün verilmesi Gürcistan’ın elde edebileceği ekonomik faydalar da dikkat çekicidir. İktisatçıların bir kısmı bu faydalardan bahsederken, uzmanların diğer kısmı da bu durumun gereksiz olacağı fikrini savunmaktadır.
Ortak değerlerinin rehberliğinde AB, Gürcistan'da barış ve istikrarın yanı sıra sosyal ve ekonomik kalkınması için gerekli siyasi ve ekonomik reform programlarını da desteklemektedir.
Adaylık statüsünün verilmesi Gürcistan'ın ekonomik refahının garantisi olacaktır. Bu durumun Gürcistan'ın yıllardır çabaladığı yatırımlara, ihracata, AB ülkeleriyle ticari ilişkilerin daha da genişletmesine yönelik olumlu etki sağlayacağı düşünülmektedir.
Ayrıca AB, Gürcistan'ın uluslararası camiası tarafından kabul edilen sınırları dâhilinde toprak bütünlüğünü destekleme politikasına sadık kalarak uzun vadeli kalkınmayı desteklemek için kendi kendini bağımsız bir devlet olarak ilan eden Abhazya ve Güney Osetya bölgelerinin sorunlarıyla ve çatışmanın çözüm süreci ile ilgilenmeye devam etmektedir. AB gözlemci ekipleri ise 2008'den bu yana adı geçen sözde devletlerin idari sınırlarının yakınlarında görevlerini sürdürmekteler. 1 Ekim 2023'te Gürcistan'daki AB İzleme Misyonu 15. yıl dönümünü kutlayacak.
Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, ekonomik faydalar, Avrupa perspektifi, Ekonomik bütünleşme, ihracat potansiyeli