Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi

Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi; 2009 yılından bugüne, üç ayda bir basılı ve elektronik olarak yayınlanan, uluslararası hakemli bir dergidir. Dergi, her yıl Mart, Haziran, Eylül ve Aralık aylarında olmak üzere yılda dört sayı çıkarmaktadır.

Dergi Türkçe, İngilizce veya Rusça dilinde yazılmış çalışmaları kabul etmektedir.

Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi açık-erişimli (open access) bir dergidir ve tüm makaleleri web sitesi üzerinden ücretsiz olarak indirilebilir.

HİSAR ŞAİRLERİNDEN NEVZAT YALÇIN ŞİİRİNDE ÖN PLANA ÇIKAN UNSURLAR

Ahmet KARAKUŞ

Yeni Türk şiiri sahasında birçok edebiyat topluluğunun yer aldığı bilinmektedir. Bunlardan biri de Hisar adlı dergi etrafında toplanan ve daha çok Mehmet Çınarlı ile anılan edebiyat topluluğudur. Bu topluluğun içinde yer alan şairlerden biri de Nevzat Yalçın’dır. Kıbrıslı bir şair olan Nevzat Yalçın Ankara’da Türk Dili ve Edebiyatı bölümünde eğitim görmüş ve A’ Sokağı ile Güneş ve Adam adlı şiir kitapları bulunan bir Hisar şairidir. Bu Hisar şairinin şiirlerinin toplu okunması yapıldığında bazı ögelerin ön plana çıktığı görülmektedir. Bu ögeler ise bu çalışmada “Bazı Renklerin Ön Palana Çıkarılması”, “Yabancı Yerler ve Sevgiliye Hasret”, “Gelenek”, “Siyaset ve Eleştiri”, “Batıyı Kötüleme”, “Mitoloji”, “Halk Arasındaki Bazı Kullanımlar”, “Dilbilgisi Hataları”, “El Kullanımının Belirginliği” şeklinde dokuz başlıkta incelenmiştir. Nevzat Yalçın şiirine bakıldığı zaman birçok konuda şairin şiirler yazdığı görülmektedir. Bu şiirlerin tahlilinin yapılabilmesi için ise okuyucuda belli bir bilgi birikiminin ve döneminin medyasından haberdar olması gerekmektedir. Şairin şiirinde özellikle mavi ve sarı belirgin renkler olup, yurtdışındaki sevgiliye özlem de dikkat çekmektedir. Geleneğin birçok şair tarafından eleştirildiği bir zamanda eskiyi yansıtan şiirlerinin olduğu da görülmektedir. Ayrıca şairin Türk siyasilerden bazılarına ve Batı’ya karşı eleştirel bir tavırla bazı şiirleri kaleme aldığı yer almaktadır. Şairin şiirinin bir başka teması ise mitolojidir. Nevzat Yalçın’ın halk arasında kullanılan ifadeleri de yadsımadığı bir başka husustur. Yalçın şiirinde belirgin bir unsur da dilbilgisel unsurlardır. El uzvunun işlenmesi ise şairin şiirlerinde dikkat çekmektedir.

Anahtar Kelimeler: Yeni Türk şiiri, Topluluk, Hisar, Nevzat Yalçın, Belirgin unsurlar.

Please publish modules in offcanvas position.


Creative Commons Lisansı