Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi

Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi; 2009 yılından bugüne, üç ayda bir basılı ve elektronik olarak yayınlanan, uluslararası hakemli bir dergidir. Dergi, her yıl Mart, Haziran, Eylül ve Aralık aylarında olmak üzere yılda dört sayı çıkarmaktadır.

Dergi Türkçe, İngilizce veya Rusça dilinde yazılmış çalışmaları kabul etmektedir.

Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi açık-erişimli (open access) bir dergidir ve tüm makaleleri web sitesi üzerinden ücretsiz olarak indirilebilir.

PAYDAŞ OLARAK ÖĞRENCİLERİNİN GÖZÜNDEN KDP İSLAMİ İLİMLER FAKÜLTESİ: BİR SWOT ANALİZİ

Kasım KOCAMAN

Türkiye’de yüksek din öğretimi, İlahiyat/İslami İlimler fakülteleri marifetiyle gerçekleştirilmektedir. Bu fakültelerin sayısı 100’ü, öğrencisi ise 124 bini aşmış durumdadır. Eğitim kurumları iç ve dış paydaşlarının etkisi altındadır. Başarılı olmaları, paydaşlarının beklenti ve ihtiyaçlarının karşılanmasına bağlıdır. Eğitim kurumlarının en önemli iç paydaşlarından biri de öğrencilerdir. Öğrencilerin görüşleri ise kurumların mevcut durumlarının tespit ve analizinde, geleceğe dönük stratejik planların hazırlanmasında önemli veri kaynağıdır. Bu bağlamda çalışmada Kütahya Dumlupınar Üniversitesi (KDP) İslami İlimler Fakültesi öğrencilerinin görüşleri doğrultusunda mevcut durum analizinde kullanılan en temel yöntemlerden bir olan SWOT analizi ile fakülteyi etkileyen iç ve dış etkenlerin tespit ve değerlendirmesinin yapılması amaçlanmıştır. Verilere ulaşmak için nitel araştırma modeli kapsamında yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Elde edilen bulgular, içerik analizlerine tabi tutulmuştur. Sonuçlar, alandaki bilimsel araştırmalar bağlamında tartışılmış, bir takım önerilerde bulunulmuştur. KDP İslami İlimler Fakültesinin güçlü ve zayıf yanları ile taşıdığı fırsatlar ve tehditlere dair bazı sonuçlara ulaşılmıştır. Fakültenin güçlü yönleriyle ilgili öğrenci görüşleri, fakülte binasının yeni ve çok yönlü olması, öğretim elemanlarının kaliteli oluşu, tek cinsiyetli eğitimin verilmesi, hazırlık sınıfının ve sanat atölyelerinin bulunması hususlarında yoğunlaşmıştır. Fakültenin zayıf yönlerine ilişkin ise ders sayısının fazla, sınıfların kalabalık, öğrenci kontenjanın aşırı olması, yeterli sayıda alanının uzmanı öğretim elemanın olmaması, fiziki konumunun uzaklığı ve ders programıyla ilgili temalar öne çıkmıştır. Fakültenin fırsatları kategorisinde sağlıklı ve verimli hoca-öğrenci iletişimi, değişim programlarının olması, sosyal etkinliklerin düzenlenmesi, mezuniyet sonrası geniş iş imkânlarının bulunması temaları dikkat çekmiştir. Öğrencilerin tehdit olarak algıladığı konulara dair görüşlerinin mevcut ve mezun öğrenci sayısı fazlalığı nedeniyle iş imkânlarının azalması, öğrenci fazlalığının eğitim kalitelisini düşürmesi gibi temalarda daha fazla toplandığı görülmüştür.

Anahtar Kelime: Yüksek Din Öğretimi, İlahiyat/İslami İlimler Fakültesi, Paydaş, Öğrenci, Swot Analizi

 

Please publish modules in offcanvas position.


Creative Commons Lisansı