Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi

Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi; 2009 yılından bugüne, üç ayda bir basılı ve elektronik olarak yayınlanan, uluslararası hakemli bir dergidir. Dergi, her yıl Mart, Haziran, Eylül ve Aralık aylarında olmak üzere yılda dört sayı çıkarmaktadır.

Dergi Türkçe, İngilizce veya Rusça dilinde yazılmış çalışmaları kabul etmektedir.

Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi açık-erişimli (open access) bir dergidir ve tüm makaleleri web sitesi üzerinden ücretsiz olarak indirilebilir.

ERDAL ÖZ’ÜN YARALISIN ADLI ROMANINDA TOPLUMSAL BİR ‘YARA’: ŞİDDET

Tuğba KÜÇÜK

Yaralısın Erdal Öz’ün Türk siyasi tarihinde önemli bir dönüm noktası olan 12 Mart 1971 dönemini anlatan romanlarındandır. Romanda “Siyasi Suçlu” olarak gözaltına alınan bir kişinin maruz kaldığı şiddet gözler önüne serilmiştir. Yaralısın romanında şiddetle insanın nesneleştirilmesi yoluyla yok edilmesi anlatılmaktadır. Şiddet kökleri insanlık kadar eski bir davranıştır. Geride bıraktığımız yüzyılda şiddetin dozu ve biçimleri artmıştır.  Biçimleri farklı olsa da şiddet, toplumun en küçük birimi aileden başlayarak her toplulukta görülmektedir. Temelinde dürtü olan şiddetin amacı çeşitlendikçe şiddet türleri ortaya çıkmıştır. Yaralısın romanında da birkaç çeşit şiddet görülmekle birlikte temelinde yaşamı yok etme, insanı nesneleştirme vardır.

Şiddetin fiziksel, cinsel, duygusal, psikolojik ve ekonomik boyutları ve türleri vardır. Temel olarak bu türler de kendi aralarında farklı alt türlere ayrılır. Yaralısın romanında fiziksel, cinsel, duygusal ve psikolojik şiddet türleri karşımıza çıkar. Psikolojik şiddetin boyutları çok katmanlıdır ve bu katmanların arasında sadizm odaklı şiddet ve kana susamışlık öne çıkar.

Bu makalede, ilk olarak insanlık tarihiyle koşut olan ve uygarlık seviyesindeki gelişime rağmen farklı biçimleriyle uygulanmaya devam eden şiddetin tanımı yapılmıştır. Genel tanımlamanın ardından, şiddet türleri kuramsal bir çerçeve ile irdelenmiştir. Yapılan şiddet bölümlemesine bağlı olarak, Yaralısın romanında görünürde güçlü ama aslında güçsüz insanların var olmak için ötekileri nasıl bir nesneye dönüştürdüğü ile ilgili çözümlemeler yapılmıştır.

Anahtar Sözcükler: Yaralısın, Şiddet, Nesneleştirme, İkinci Kişi Anlatıcı

Please publish modules in offcanvas position.


Creative Commons Lisansı