Nodar MIRAZANASHVILI
Manana MICHITASHVILI
Makalede, tarih konularına odaklandıklarında öğrencilerin: yaratıcı düşünme, düşünsel ve analitik yeteneklerini geliştiren sosyal bilimler öğretiminde kullanılan tartışma yöntemleri tetkik edilmiştir. Kullanılan yöntemlerin öğrenim sürecinde öğrenci katılımını etkilediğinden ve kalitesini artırdığından dolayı, aktif öğretimde konu üzerine sınıftaki tartışmaların önemine dikkat çekilmiştir.
Tartışma sırasında öğrencilerin mantıksal, eleştirisel, yaratıcı düşünme, bilgi ve kişisel sorumluluk yetenekleri gelişmektedir. Tartışma metodu mantıklı argümanlar ile yaklaşımlara dayalı olan bir tutumun öğrencilerde savunma yeteneklerini uyandırır. Tartışma aynı zamanda saygı ve karşıt fikirleri hoşgörü ile kabul etme davranışlarını da teşvik eder. Tartışma öğrencilerde özgüveni artırır, kendilerini ispatlamaya yol açar ve bununla birlikte öğrencilerde demokratik değerlere karşı saygı göstermeleri bilinci oluşturur. Tartışma metodu öğrencilerin diyaloga girme becerilerini geliştirir, fikirlerini özgürce ifade edebilme duygusunu geliştirir, kendi tutumlarını savunmakta, arkadaşlarıyla iş birliği yapmakta, iletişim kurmakta, gergin durumları düzenlemekte ve fikir birliğine varmakta yardımcı olur.
Makalede, tartışma biçimlerinin çeşitliliği yanı sıra tartışma yöntemlerini de ele alınmıştır. Burada tartışma konularının seçim süreci, tartışma sırasında kullanılan soru türleri ve tartışmayı yürütme yöntemleri, sınıftaki tartışma süresinde güvenilir, karşılıklı saygı ve sağlıklı bir ortam yaratmada öğretmenin rolü irdelenmiştir. Ayrıca makalede tarihin çeşitli konularını açıklarken tartışma yönteminin aktif ve tematik planlaması üzerine kapsamlı bir şekilde durulmuştur.
Anahtar Sözcükler: etkili tartışma yöntemi, kültür diyaloğu oluşturma, tartışma yöntemiyle tarih öğretimi, tartışmada açık ve kapalı sorular, öğrencilerin tartışma yoluyla edindiği beceriler.