Nanuli (Nana) TSKHVEDADZE, Ketevan LOMSADZE, Beka TOLIASHVILI
Hızla gelişen ve değişen modern dünya, bilim adamlarının profesyonel yeterliliklerini yeniden gözden geçirmek sorunlarıyla karşı karşıya getirmektedir. Ülkenin bağımsızlığı ile birlikte, askeri eğitim sistemi, iki parça halinde gerçekleştirilen değişikliklere uğradı: Birincisi "eski" (savunmaya odaklı) ve ikincisi "yeni" (iş birliğe odaklı). Buna göre, bu iki sistem içinde yetişen subayların yetkinlikleri farklı olmalıdır. Çalışmamızın amacından hareketle farklı askeri eğitim sistemlerinde yetişmiş subayların bazı psikolojik özelliklerinin oluşumunda eğitim sisteminin etkilerini irdeledik. Ayrıca bu etkinin boyutu ve sınırlarının incelenmesi, tanımlanması ve analizi de yapılmıştır.
Hipoteze göre çalışmanın amacı kendini sorgulama, hoşgörü, mutluluğun öznel değerlendirmesi ve başarı motivasyonu olmuştur.
Çalışmada mülakat ve test yöntemleri kullanıldı. Çalışma sırasında mutluluk hissini ölçmek için bir ölçek olarak kullanıla karma anket kullanıldı. Bu ölçek, basit bir cümle şeklinde formüle edilmiştir. Fordis'in mutluluk ölçme aracı yeniden yapılandırılarak elde edildi. Gürcü nüfusuna verilen bir adaptasyonun sonucu olarak, soru önerisi şu oldu: “Çok mutlu musunuz? Yeterinceye kadar mutlu musunuz? O kadar da mutlu değilsiniz? Daha fazla mutsuz musunuz?” Ayrıca farklı gruplar için Bogdarus tolerans ölçeğini ve başarı motivasyon anketini kullandık (toplam 22 soru) (Dubenik N., 2009).
Çalışma sonuçları SPSS kullanılarak geliştirilmiş ve farkın önemi bir “t” testi kullanılarak doğrulanmıştır.
Ortaklığa, küresel güvenliğe ve demokrasiye dayalı askeri eğitim sisteminde yetişen subayların psikolojik özellikleri, savunma askeri eğitim sisteminde yetişmiş subay yapısından farklı olduğunu göstermiş ve araştırmanın hipotezini doğrulamıştır.
Anahtar kelimeler: yeterlilik, sosyal yeterlilik, hoşgörü, mutluluk duygusu, başarı, uyum sağlama.