Eray AKSOY
Arkeolojik sondaj çalışmaları, antik Karadeniz’in önemli liman kentlerinden biri olan Sinop’un (antik Sinope) arkeolojik potasiyelinin anlaşılması adın büyük önem arz etmektedir. Bu kazılardan biri olan “ORD 2016” kente ulaşımı sağlayan boğazın güney kısmında olacak şekilde Gelincik Mahallesi olarak bilinen bölgede gerçekleştirilmiştir. Bir inşat yapılması düşünülen tek bir parselde gerçekleştirilen kazıda birden fazla sayıda açma açılmış ve bu açmalar dâhilinde arkeolojik buluntulara, mimari unsurlara ve bazı mezarlara ulaşılmıştır.
Bu çalışma ORD 2016 kapsamında açığa çıkarılan arkeolojik buluntuların, mimari unsurların ama en çok da mezarların irdelenmesi üzerine odaklanacaktır. Çalışma kapsamında ilk olarak kazının gerçekleştirildiği alanın antik kent ve çevresi bağlamındaki konumu ve önemi aktarılmıştır. Buluntu konumları ve sıralamalarının daha iyi anlaşılabilmesi adına kazı süreci de kısa ancak yeterli derecede detay verecek şekilde paylaşılmıştır. Hem bu aşamada hem de mezarların değerlendirmesi esnasında özellikle eserler üzerinde durularak gömü alanı ile mezarların tarihlemesi de gerçekleştirilmiştir.
Çalışmalar sonucunda ORD 2016 kapsamında kazısı gerçekleştirilen alanın Sinope’nin Güney Nekropolü’nün küçük bir bölümünü teşkil ettiği anlaşılmıştır. Mezarlar ve sundukları buluntu repertuvarları ise tüm gömülerin sıradan kişilere ait olduğunu göstermektedir. Mezarlar civarında açığa çıkarılmış olan Dor sütunu biçimli ve yazıtlı bir mezar belirteci ise bölgedeki mezarlarda bu tipte yer belirticilerin tercih edilmiş olabileceğine işaret etmektedir. Mezarlar ışığında Erken Hellenistik – Erken Roma arasına tarihlenebilen bu gömü alanının kullanımını kazılarda ele geçen başka buluntular ışığında Klasik Dönem’e kadar çekmek mümkün olmuştur.
Anahtar Kelimeler: Sinope, nekropol, Hellenistik, Roma, bodur lekythos, Dor biçimli mezar belirteci.