Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi

Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi; 2009 yılından bugüne, üç ayda bir basılı ve elektronik olarak yayınlanan, uluslararası hakemli bir dergidir. Dergi, her yıl Mart, Haziran, Eylül ve Aralık aylarında olmak üzere yılda dört sayı çıkarmaktadır.

Dergi Türkçe, İngilizce veya Rusça dilinde yazılmış çalışmaları kabul etmektedir.

Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi açık-erişimli (open access) bir dergidir ve tüm makaleleri web sitesi üzerinden ücretsiz olarak indirilebilir.

“KAPLAN POSTLU ŞOVALYE” İLE “GRİGOL KHANTSTELİ’NİN HAYATI” ADLI ESERLERDEKİ BİR KARAKTER

Ketevan GRDZELİŞVİLİ

Bildiride “Kaplan Postlu Şovalye” ile `Grigol Khntsteli’nin Hayatı” adlı eserlerde bir karakter olarak kullanılan “Işıltı Sütünü” tetkik edilmiştir. Giorgi Merçule tarafından kaleme alınan “Grigol Khantsteli’nin Hayatı” adlı eserde “Berrak Sütünü” Tanrı’yı sembolize etmektedir, Grigior Khantsteli ise Tanrı kulu olarak gösterilmiştir. Grigol’un ruhani temizliği ve üstün yararlığı, üzerine konulan “Berrak Sütünü” ile layık görülmüştür. Kendisi Tanrı’ya hizmet etmektedir, ancak kendisi bir inanç ve “Berrak Sütünü” değildir. Şota Rustaveli’nin “Kaplan Postlu Şovalye” adlı eserine gelince “Işıltı Sütünü” olarak Avtandil adındaki kahraman gösterilmiş ve “mevzun endamlı, yüksek boylu, güneşe ve ay’a benzer” olarak tarif edilmiştir. Bu eserde karakter istihale edilmiştir. İnanç, “Işıltı Sütünü” ve inanç kulu kaynaşmış ve Avtandil’e dönüşmüştür. Ayrıca “Avtandil karakteri” Antik ve Hiristiyanlık prensipleri de içinde bulundurmaktadır. Söz edilen destanda Avtandil inancı temsil etmektedir.

Anahtar Kelimeler: Şota, Rustaveli, Giorgi, Merçule, Tariel, Avtandil.

Please publish modules in offcanvas position.


Creative Commons Lisansı