Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi

Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi; 2009 yılından bugüne, üç ayda bir basılı ve elektronik olarak yayınlanan, uluslararası hakemli bir dergidir. Dergi, her yıl Mart, Haziran, Eylül ve Aralık aylarında olmak üzere yılda dört sayı çıkarmaktadır.

Dergi Türkçe, İngilizce veya Rusça dilinde yazılmış çalışmaları kabul etmektedir.

Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi açık-erişimli (open access) bir dergidir ve tüm makaleleri web sitesi üzerinden ücretsiz olarak indirilebilir.

FİKİR EVRİMLERİ BAĞLAMINDA DEĞİŞEN DÜNYADA KÜLTÜR TAHLİLİ

Vera DANILOVA

Alexander ILYIN

Kültürün evrimsel süreçlerini ve ona uygun farklı alanlarının teorilerini tahlil ettiğimizde kendisinin düşüncelerin ana unsurların toplamı olduğunu görürüz. Bütün bunlar kültürel evrimin esas çekirdeğini, oluşum şartlarını, faktörlerini, hareket güçlerini, geçmişle ilgili mekanizmalarını, işleyiş ve bilgiyi taşıma sistemini oluşturmaktadır. Bütün bunlara dayalı kültürün seyri tetkik edilmiş ve ona uygun unsurlar belirlenmiştir. Değişen dünyada kültür tahlili yaptığımızda teklif edilen şemaya uygun olarak geriye temas mekanizmaları olan ve “yenileme” (kültürün yeni şartlara göre karşılık vermesi) denilen evrimsel unsurların incelenmesi gerekir. Ayrıca farklı toplumların genomların sabit ve değişen kısımları üzerinde yapılan biyolojik araştırmaların sonuçlarına dayalı küreselleşen dünyada kültür gelişimin muhafazakar eğilimleri açıklanmıştır.

Anahtar Kelimeler: Kültür, Tekamül, Toplum, Etnik Kültür, Küreseleşme.

 

Please publish modules in offcanvas position.


Creative Commons Lisansı