Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi

Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi; 2009 yılından bugüne, üç ayda bir basılı ve elektronik olarak yayınlanan, uluslararası hakemli bir dergidir. Dergi, her yıl Mart, Haziran, Eylül ve Aralık aylarında olmak üzere yılda dört sayı çıkarmaktadır.

Dergi Türkçe, İngilizce veya Rusça dilinde yazılmış çalışmaları kabul etmektedir.

Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi açık-erişimli (open access) bir dergidir ve tüm makaleleri web sitesi üzerinden ücretsiz olarak indirilebilir.

LİSELERDE KIZ ÖĞRENCİLERİNİN OKULU TERK NEDENLERİ VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Mehmet TEYFUR

Emine TEYFUR

Eğitim yaşam boyu devam eden bir olgudur. Yaşamın her döneminde insanlar eğitime ihtiyaç duymaktadırlar. Toplumların gelişmesi eğitimli insan gücünün niteliğine bağlıdır. Sağlıklı bir toplum için kadınların eğitimi ayrı bir önem oluşturmaktadır. Kızların ortaöğretime devam etmeleri onların daha üst eğitime olan taleplerini oluşturacaktır. Bu bağlamda kızların okul terki hem eğitim sistemi için hem de sistemin önemli öğesi olan aileler için önemlidir. Ağrı geleneksel yaşam biçiminin, törelerin ve dinin toplumsal yaşamda çok güçlü olduğu bir yerleşim alanıdır. Bununla beraber Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre Ağrı birçok göstergede Türkiye’nin en geri kalan illerinden biridir. Toplumsal yaşamın önemli dinamiklerinden biri de kızlardır. Bu kızların neden eğitim sürecini terk ettikleri yalnızca Ağrı için bir sorun değil Türkiye için de önemli bir sorun olduğu düşünülmektedir Bu araştırmanın amacı; okul müdürlerinin görüşlerine göre kız öğrencilerin okulu terk nedenleri ve çözüm önerilerinin neler olduğunu saptamaktır. Araştırma, nitel araştırma desenlerinden olgu bilim deseni esas alınarak yapılmıştır. Görüşme formu ile toplanan veriler içerik analizi yöntemi ile analiz edilmiştir. Çalışma grubu Ağrı’da bulunan 42 okul müdürüdür. Araştırma bulgularına göre, okul yöneticileri kız çocuklarının okulu terk etme nedeni olarak %45.6’lık değerle sosyo-kültürel faktörleri, %89’u geleneksel aile yapısını, %84’ü ailenin okul ile ilgili algısının değişmesini, %80’ ailenin gelir durumunda meydana gelen değişimi, % 95’i açık öğretim olanağının olmasını ve %95’i tecrübesiz öğretmen davranışlarını göstermektedirler. Çözüm olarak kız öğrencilerin okuldan ayrılmamaları için yöneticilerin %100’ü, veli görüşmeleri yaptığını belirtmişlerdir.

Anahtar kelimeler: Kız çocuklarının okulu terk nedenleri, kızların ergenlik dönemi sorunları, lisedeki kız öğrencilerinin eğitimi, kızların erken evlilik sorunları, eğitim ortamından kaynaklanan sorunlar, kızların aile ortamlarının sorunları, lise müdürlerinden kaynaklanan terk sorunları

 

Please publish modules in offcanvas position.


Creative Commons Lisansı