Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi

Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi; 2009 yılından bugüne, üç ayda bir basılı ve elektronik olarak yayınlanan, uluslararası hakemli bir dergidir. Dergi, her yıl Mart, Haziran, Eylül ve Aralık aylarında olmak üzere yılda dört sayı çıkarmaktadır.

Dergi Türkçe, İngilizce veya Rusça dilinde yazılmış çalışmaları kabul etmektedir.

Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi açık-erişimli (open access) bir dergidir ve tüm makaleleri web sitesi üzerinden ücretsiz olarak indirilebilir.

SİYASİ GELİŞMELERİNİN AÇIKLAMASI: PRENS LEVAN (LEON) BATONİŞVİLİ CİNAYETİNİN KARMAŞIK SEBEPLERİ

Manana MICHITASHVILI

Makalede Rusya'nın yayılmacı hedeflerini vurgulayarak, 1770-1780'li yıllarda Kartl-Kakheti'deki karmaşık siyasi ortamın kapsamlı bir incelemesi sunulmuştur. Bu tarihsel bağlamda, başlı başına önemli bir figür olan ve saygı duyulan Kral Erekle’nin atası Levan Batonişvili'nin fedakâr çabaları özenle incelenmiştir. Bilgisi, derin zekâsı, cesareti ve kraliyet sarayında siyasetteki aktif rolüyle öne çıkan Levan Batonişvili, kilit bir karakter olarak karşımıza çıkmaktadır. Levan’ın ülkeyi birleştirmeyi ve savunma yeteneklerini geliştirmeyi amaçlayan hükümet politikalarının güçlendirilmesi konusunda Kral Erekle’ye olan sarsılmaz bağlılığı ve aktif desteği, çalışmamızın odak notası olmuştur. Batonişvili'nin kralın sadık bir müttefiki olarak rolü, daha geniş siyasi manzaranın anlaşılmasında hayati önem taşımaktadır. Birincil kaynakların dikkatli bir analizine ve siyasi olayların kronolojik bir incelemesine dayanan bu çalışmada, Batonişvili'nin nüfuzunu ve etkinliğini bilen Rusya’nın onu stratejik bir hedef olarak aldığı görülmektedir. Araştırmanın ortaya koyduğu gibi, Rusya’nın hedefe yönelik bu yaklaşımı, Gürcistan'ın Avrupa hedeflerini baltalamada önemli bir rol oynamış ve Rusya ile yakınlaşma yönündeki gelişim yörüngesini Rusya lehine derinden değiştirmiştir. Çalışmada yalnızca tarihi olayların ayrıntıları incelemekle yetinilmemiş aynı zamanda Batonişvili gibi kilit isimler ile 18. yüzyılda Kafkasya'nın kaderini belirleyen daha geniş jeopolitik güçler arasındaki karmaşık etkileşimler üzerinde durulmuştur.

Anahtar kelimeler: Levan (Leon) Batonişvili, Kral II. Irakli, Batonişvili suikastı, Gürcistan'ın Avrupa hedeflerini baltalama, Rusya'nın yayılmacı hedefleri.

 

Please publish modules in offcanvas position.


Creative Commons Lisansı