Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi

Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi; 2009 yılından bugüne, üç ayda bir basılı ve elektronik olarak yayınlanan, uluslararası hakemli bir dergidir. Dergi, her yıl Mart, Haziran, Eylül ve Aralık aylarında olmak üzere yılda dört sayı çıkarmaktadır.

Dergi Türkçe, İngilizce veya Rusça dilinde yazılmış çalışmaları kabul etmektedir.

Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi açık-erişimli (open access) bir dergidir ve tüm makaleleri web sitesi üzerinden ücretsiz olarak indirilebilir.

TÜRK DIŞ POLİTİKASINDA TİCARİ İLİŞKİLERİN ETKİSİ, TİCARİ DİPLOMASİNİN, İÇERİDEKİ ONTOLOJİK GÜVENLİK KAYGILARINI GİDERMEDEKİ ROLÜ: KUZEY IRAK VAKASI

Ufuk NECAT TAŞÇI

Bu çalışmada son dönemde alanda üzerine yapılan çalışmaların giderek arttığı ontolojik güvenlik-dış politika ilişkisi ve ontolojik güvenlik merkezli kaygıların ortadan kaldırılmasında ticari diplomasinin rolü sorgulanmaktadır. Türkiye gibi, son yıllarda ticareti dış politika önceliklerinin başına yerleştiren bölgesel bir gücün, Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi ile olan ilişkileri PKK terör örgütünün oluşturduğu güvenlik tehdidi çerçevesinde ele alınmaya çalışılmıştır. Dış politikada kısa, orta ve uzun vadeli pek çok ikili krizi ticari diplomasiyi de kullanarak ortadan kaldıran Türkiye, ontolojik güvenlik kaygısının yoğun hissedildiği Kuzey Irak bölgesinde PKK terör örgütünün varlığı doğrultusunda belirli güvenlik hassasiyetlerinden taviz vermekten geri durmuştur. İkili ilişkilerindeki sorunların çözümünde ticari ilişkileri de önemli bir yere koyan Türk dış politikasında yaşananların ele alındığı bu çalışma, ticari diplomasinin dahi bazen ontolojik güvenlik kaygılarını gidermede yetersiz olduğu gerçeğini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Özellikle 2000’li yılların başından itibaren reformist, proaktif bir dönüşüm geçiren Türk dış politikasında dahi, beka söz konusu olduğunda realizmin hem Türkiye hem de diğer ülkeler adına son sözü söylediği gözlemlenmiştir. Fiziksel güvenliğin devletin temel aktör olduğu durumlarda ontolojik güvenlik kaygıları tetiklenmiş, ticari çıkarlar dahi ‘kaygı’ söz konusu olduğunda ikinci planda kalmıştır. Bu kaygının giderilmesi adına, karşılıklı bağımlılık ilişkilerini kullanarak fiziksel güvenlik endişelerini ortadan kaldırmaya çalışma stratejisi, fiziksel güvenliğe realist anlamda tehdit olarak telakki edilen terörizm gibi hususlarda geçersiz kalmıştır.

Anahtar Kavramlar: Ontolojik Güvenlik, Dış Politika, Türk Dış Politikası, Ticaret Diplomasisi

Please publish modules in offcanvas position.


Creative Commons Lisansı