Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi

Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi; 2009 yılından bugüne, üç ayda bir basılı ve elektronik olarak yayınlanan, uluslararası hakemli bir dergidir. Dergi, her yıl Mart, Haziran, Eylül ve Aralık aylarında olmak üzere yılda dört sayı çıkarmaktadır.

Dergi Türkçe, İngilizce veya Rusça dilinde yazılmış çalışmaları kabul etmektedir.

Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi açık-erişimli (open access) bir dergidir ve tüm makaleleri web sitesi üzerinden ücretsiz olarak indirilebilir.

YARBAY (BAYATLI) ARİF BEY VE KARAKEÇİLİ MİLLİ ALAYI EKSENİNDE BAYAT’IN MİLLİ MÜCADELE SÜRECİNDEKİ YERİ

Şerife Burcu KAYA

Ümit Ünsal KAYA

Yakup BULUT

Türklüğün hayatta kalma mücadelesi olarak da nitelenebilecek Milli Mücadele neticesi Türk milleti çok zor şartlar altında kalsa bile bir karış toprağı uğruna nelere göğüs gerebileceğini tüm dünyaya göstermiştir. Milli mücadele döneminde düzenli ordunun yokluğunda vatanın birliğinin korunması için bri takım vatanperver oluşumların ortaya çıktığını görmekteyiz. Kuvâ-yi Milliye olarak adlandırılan bu oluşumlar işgal altındaki vatan topraklarını milli duygularından güç alarak, vatanın bağımsızlığı için işgal kuvvetlerine karşı bir araya gelmiş gönüllü milis birlikler anlamına gelmektedir. Milli Mücadele döneminde Türk halkı bölge bölge bağımsızlık hareketini desteklemiştir. Bu süreçte Eskişehir, Akşehir ve Afyonkarahisar gibi Milli Mücadelede stratejik şehirlere olan yakınlığı ile bilinen Afyonkarahisar’ın Bayat ilçesi bağımsızlık yolunda verdiği mücadelesinde Yunan ordusunun işgal girişimlerine maruz kalmıştır. Bayat konumu itibariyle Sakarya Meydan Muharebesi ve Büyük Taarruz’da doğrudan sıcak noktada bulunmamasına rağmen milli mücadele için gerekli askeri hizmetlerin, Tekâlif-i Milliye emirlerinin uygulandığı bir yerleşim yeri olmuştur. Tarih sayfalarında yeteri kadar söz edilmeyen Yarbay Arif Bey İstanbul Hükümetinin kendisi hakkında çıkartmış olduğu yakalama emri neticesi memleketi Bayat’a gelerek Orta Anadolu bölgesinde Kuvâ-yi Milliye hareketine destek vermiş ve yakın çevrede ortaya çıkan isyanların bastırılmasında etkin rol oynamıştır.  Yarbay Arif Bey’in bu süreçte gerçekleştirdiği önemli çalışmasından birisi de çevresinde bulunan milis güçleri kendi komutası altında birleştirmesi ve Karakeçili Milli Alayını kurup milli mücadele için önemli bir destek kuvveti oluşturmasıdır. Bu önemli olaylara şahitlik eden Afyonkarahisar’ın Bayat ilçesinin Milli Mücadele yıllarında cereyan eden olayları arşiv belgelerine, hatıratlar, araştırmalar ve süreli yayınlardaki bilgilerden yararlanarak oluşturulan çalışmada, Türk bağımsızlığının mahalli ve millî değerlerinin anlaşılmasına tarihî bir katkı sağlanması amaçlanmıştır.

Anahtar Kelimeler: Bayat, Milli Mücadele Dönemi, Yarbay Arif Bey, Kaymakam Arif Bey, Karakeçili Milli Alayı

Please publish modules in offcanvas position.


Creative Commons Lisansı