Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi

Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi; 2009 yılından bugüne, üç ayda bir basılı ve elektronik olarak yayınlanan, uluslararası hakemli bir dergidir. Dergi, her yıl Mart, Haziran, Eylül ve Aralık aylarında olmak üzere yılda dört sayı çıkarmaktadır.

Dergi Türkçe, İngilizce veya Rusça dilinde yazılmış çalışmaları kabul etmektedir.

Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi açık-erişimli (open access) bir dergidir ve tüm makaleleri web sitesi üzerinden ücretsiz olarak indirilebilir.

TERS YÜZ ÖĞRENME MODELİYLE TASARLANAN İNGİLİZCE DERSİNİN ÖĞRENCİLERİN KATILIMINA, KAYGILARINA VE TUTUMLARINA ETKİSİ

Dolunay YILMAZ

Nihal TUNCA GÜÇLÜ

Senar ALKIN ŞAHİN

Bu çalışmada, Ters Yüz Öğrenme Modeli ile tasarlanan Mesleki Yabancı Dil-İngilizce dersinin spor bilimleri Fakültesi, Beden Eğitimi Anabilim Dalına devam eden öğrencilerin katılım, kaygı ve tutumları üzerindeki etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışma, tek grup ön test - son test deneysel tasarımı kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Çalışma grubu, bir devlet üniversitesinin Spor Bilimleri Fakültesi Beden Eğitimi Bölümüne devam eden 45 lisans öğrencisinden oluşmaktadır. Çalışmada üç veri toplama aracı kullanılmıştır. Bunlar İngilizceye Yönelik Tutum Ölçeği, İngilizce Dersi Kaygısı Ölçeği ve Katılım Ölçeğidir. Öğrencilerin test öncesi ve test sonrası puanları arasında anlamlı bir fark olup olmadığını belirlemek için Bağımlı Örneklem T-testi kullanılmıştır. Çalışmada, ters yüz öğrenme modeli kullanılarak gerçekleştirilen Mesleki Yabancı Dil ingilizce dersinin Beden Eğitimi Anabilim Dalına devam eden öğrencilerin kaygılarını azaltmada, katılımlarını artırmada ve derse yönelik tutumlarını geliştirmede etkili olduğu sonucuna varılmıştır. Bu çalışmanın önemli bir sınırlılığı tek grup üzerinde yapılmış olmasıdır. Gelecekte ilgili konuda deney ve kontrol gruplarını içeren deneysel çalışmaların yapılması daha güçlü metodolojik sonuçların ortaya konmasını sağlayacaktır. Bu çalışmada ters yüz öğrenmenin öğrencilerin katılımı, kaygı durumları ve tutumları olmak üzere üç temel değişken üzerindeki etkisi incelenmiştir. İleride yapılacak çalışmalarda ters yüz öğrenmenin öğrencilerin üst düzey düşünme, problem çözme ve yaratıcı düşünme gibi bilişsel yetenekleri veya motivasyon gibi farklı duyuşsal özellikleri üzerindeki etkisi incelenebilir.

Anahtar Kelimeler: Ters yüz öğrenme, Beden eğitimi öğrencileri, İngilizceye yönelik tutum, İngilizce ders kaygısı, İngilizce dersine katılım

Please publish modules in offcanvas position.


Creative Commons Lisansı