Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi

Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi; 2009 yılından bugüne, üç ayda bir basılı ve elektronik olarak yayınlanan, uluslararası hakemli bir dergidir. Dergi, her yıl Mart, Haziran, Eylül ve Aralık aylarında olmak üzere yılda dört sayı çıkarmaktadır.

Dergi Türkçe, İngilizce veya Rusça dilinde yazılmış çalışmaları kabul etmektedir.

Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi açık-erişimli (open access) bir dergidir ve tüm makaleleri web sitesi üzerinden ücretsiz olarak indirilebilir.

KAZAK HALK HEKİMLİĞİ ÜZERİNE YAPILAN ÇALIŞMALAR

Karlygash ASHIRKHANOVA

Halk kültürü ile yapılan çalışmaların içerisinde halk hekimliğinin önemli yeri vardır. Halkımız geçmişten günümüze kadar karşılaştığı çeşitli hastalıklara karşı tedavi yolunda sık sık halk hekimliğine başvurmuşlardır. Halk arasındaki çeşit çeşit uygulanan tedavi hakkında yazılı kaynaklar da günümüze dek gelmiş. Bu çalışma kazak halk hekimliği üzerine Kazakistan ve Rusya’da yapılan çalışmaların açıklamalı kaynakça denemesidir. Makalede kitaplar, kitap bölümü, makaleler, tez çalışmalar taranmış, elde edilen bilgilere kısaca açıklamalı bibliyografya şeklinde yayın yılına göre sıralanıp verilmiştir. Halk hekimliği üzerine yapılan Rus ve yabancı araştırmacıların çalışmaları dahil yerli araştırmacıların çalışmaları da tespit edilmiştir. Makalemizde halk hekimliği üzerine yapılan bilimsel araştırmalara yer vermeyi uygun gördük. Çalışma esnasında tespit ettiğimiz gibi bilimsel değer taşımayan oldukça çok sayıda yazılar mevcuttu. Ele aldığımız eserler kazak halkının kültür hazinesi olan halk hekimliğinin değeri ve tarihi, önemi vs. ortaya koymakta, bir diğer taraftan da yazıldığı dönemde halkın yaşam hayatını yansıtan, geçmişi ve bugününü söz eden çalışmalardır. Emperyalizmin etkisinden kaybolmaya yönelen halk kültürünün temel kaynağı halk hekimliği konusunda bilim dünyasında farklı görüşler ve çalışmalar, çeşitli konuların inceleme ve araştırma alanı olmuştur. Bu çalışmada ilk olarak Kazakistan’da Halk hekimliği üzerine yapılan çalışmalar kitaplar, tezler, makalelerin bibliyografyası değerlendirilmiştir. Çalışmaların içeriğine açıklamalı inceleme yapılmıştır. Makalede Kazakistan’da Halk Hekimliği ile çalışmalar kitaplar, tezler, makaleler olmak üç başlık altında incelenmiştir. Makale “Kazakistan’da halk hekimliği” tez çalışmasından üretilmiştir.

Anahtar sözcükler: halk hekimliği, kazak halk bilimi, bibliyografya, halk kültürü, halk bilimi.

Please publish modules in offcanvas position.


Creative Commons Lisansı