Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi

Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi; 2009 yılından bugüne, üç ayda bir basılı ve elektronik olarak yayınlanan, uluslararası hakemli bir dergidir. Dergi, her yıl Mart, Haziran, Eylül ve Aralık aylarında olmak üzere yılda dört sayı çıkarmaktadır.

Dergi Türkçe, İngilizce veya Rusça dilinde yazılmış çalışmaları kabul etmektedir.

Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi açık-erişimli (open access) bir dergidir ve tüm makaleleri web sitesi üzerinden ücretsiz olarak indirilebilir.

ÜLKELERİN KENDİ KRİPTO PARALARINI ÜRETME GİRİŞİMLERİ İLE BU GİRİŞİMLERİN KRİPTO PARALARIN GELECEĞİNE ETKİSİ

Onur YILMAZER

Blokzincir teknolojisinin ve kripto paraların gelecekte çok daha büyük bir öneme sahip olacağının anlaşılması, dünya para piyasasına hakim olan ülkelerin bu teknolojiye olan ilgisini artırmış ve kripto paralar üzerine yoğunlaşmalarına sebep olmuştur. Başlarda kripto para teknolojisi olarak tanımlanan blockchain teknolojisinin, güvenlik ve kullanılabilirlik açısından çağın tüm gereksinimlerini karşıladığının deneyimlenmesi, eğitim, ticaret, bankacılık, lojistik gibi birçok alanda bu teknolojiye olan ilgiyi artırmıştır. Ülkeler, blockchaine karşı olumlu bir politika izleyerek bu alanda birçok yenilikçi projenin çalışmalarına başlamalarına rağmen kripto paralarla alakalı gözle görülür bir ilerleme kaydedememişlerdir. Öte yandan, insanların kripto paraya bakış açılarının olumlu olması sebebiyle birçok ülke kripto paralara karşı kısıtlayıcı tedbirler de uygulamamıştır. Fakat, piyasada halihazırda kullanılan kripto paraların merkezi olmayan doğası ve hukuki anlamda oluşan sorunların çözümsüz kalması, bu ülkeleri kendi kripto para birimlerini üretmeye yöneltmiştir. Ülkelerin kendi kripto paralarını üretmeye başlamaları, şu anda piyasada olan tüm kripto para birimlerinin hakimiyetine karşı yapılmış stratejik bir hamledir. Ancak, yapılan bu hamle bahse konu ülkelerin mevcut hukuk kuralları ve kripto paraların bağımsızlık içeren doğasıyla çelişmektedir. Bazı ülkeler blockchain teknolojisi ve kripto para alanında öncü olmak için çalışmalarını hızla sürdürürken, bazıları daha ağır adımlarla ilerlemektedir. Bakış açıları ve hızları ne olursa olsun, ülkelerin bu devrim niteliğindeki teknolojiye karşı hukuki düzenlemelerini yapması gerekmektedir. Bu çalışmada, ülkelerin kendi kripto para birimleri üzerine halihazırda gerçekleştirdikleri ve gerçekleştirmeyi planladıkları operasyonların, kripto paraların geleceğine hukuki anlamda nasıl etki edebileceği incelenmiştir.

Anahtar Kelimeler: Kripto Para, Bitcoin, Kripto Paralar ile Ticaret, Kripto Para Hukuku, Altcoin, Blockzincir

Please publish modules in offcanvas position.


Creative Commons Lisansı