Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi

Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi; 2009 yılından bugüne, üç ayda bir basılı ve elektronik olarak yayınlanan, uluslararası hakemli bir dergidir. Dergi, her yıl Mart, Haziran, Eylül ve Aralık aylarında olmak üzere yılda dört sayı çıkarmaktadır.

Dergi Türkçe, İngilizce veya Rusça dilinde yazılmış çalışmaları kabul etmektedir.

Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi açık-erişimli (open access) bir dergidir ve tüm makaleleri web sitesi üzerinden ücretsiz olarak indirilebilir.

KRİZ ZAMANLARINDA HABER ÜRETİM SÜRECİ: 15 TEMMUZ 2016 DARBESİ’NDE GAZETECİLİK PRATİĞİ

Mesut COŞKUN

Gazetecilik mesleğini yerine getirirken içinde çalıştıkları meslek atmosferi gazetecilerin tek başına kendilerinin belirlediği bir seçenek değildir. Birçok faktör bu atmosferi belirlemektedir. Kamusal bir görev yerine getiren gazeteciler, yasaların ve çalıştıkları kurumun kuralları ile çalışmaktadır. Bunun yanında gazetecilik normları, mesleğin yazılmamış kuralları, her gazetecinin göz önünde tutması gereken detaylar olarak çalışmalarına etki etmektedir.

Haber peşinde koşarken yaşamını riske etmenin bile doğal kabul edildiği Türkiye medya atmosferinde 15 Temmuz 2016 darbe sürecinde habercilerin çalışma koşulları ve haber üretimleri çalışmamızın konusudur. Olaylar sonucunda onlarca asker ve sivil hayatını kaybetmiş, yüzlerce kişi yaralanmış, farklı rütbelerden binlerce asker gözaltına alınmıştır.

Sahada çalışan deneyimli gazeteciler ile yapılan derinlemesine görüşmeler ile çalışma biçimlenmiştir. Konu gazetecilerin darbe günü çalışma koşulları, haber atmosferi, habercilik deneyimleri ve mesleki, insani bakışlarıyla sınırlı tutulmuştur. Kriz günü habercilerin fiziksel ve psikolojik durumları, aile ilişkileri, kurumsal ilişkileri, tehlikeli atmosferdeki habercilik çalışmaları, iletişim teknolojilerini kullanabilme yetenekleri ve haber etiği bağlamında davranışları bu çalışma sonunda serimlenmektedir.

Sahada yapılan derinlemesine görüşmelerde, yarı yapılandırılmış sorular ile habercilere darbe gecesi, neler yaşadıkları, mesleki normları, diğer gazetecilerle işbirliği vb. üzerine sorular soruldu. Gazetecilerin kurumlarının yayın politikasına uydukları gözlense de, mesleki normlarının daha ağır bastığı verdikleri yanıtlarda öne çıktı. Mesleklerini bir yaşam biçimi olarak görmeleri, ailelerini geride bırakıp göreve koşmaları, emniyet, kolluk kuvvetleri, sağlık çalışanları gibi adanmışlık duygusunun ve meslek idealinin daha ağır bastığını ortaya serdi.

Anahtar Sözcükler: Haber üretimi, Gazetecilik Normları, Kriz, Askeri Darbe, Sayısal Teknoloji,15 Temmuz 2016

Please publish modules in offcanvas position.


Creative Commons Lisansı