Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi

Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi; 2009 yılından bugüne, üç ayda bir basılı ve elektronik olarak yayınlanan, uluslararası hakemli bir dergidir. Dergi, her yıl Mart, Haziran, Eylül ve Aralık aylarında olmak üzere yılda dört sayı çıkarmaktadır.

Dergi Türkçe, İngilizce veya Rusça dilinde yazılmış çalışmaları kabul etmektedir.

Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi açık-erişimli (open access) bir dergidir ve tüm makaleleri web sitesi üzerinden ücretsiz olarak indirilebilir.

YABANCILAR İÇİN RUSÇA DERS KİTAPLARI TASARIMINDA RUSÇA KONUŞMA KALIPLARI

Olga KLİMKİNA

Bu makalede, anadili Türkçe olan öğrenciler için Rusça konuşma kalıplarını içeren yeni bir ders kitabının hazırlanması amaçlanmaktadır. Bu kitap, Türk üniversitelerinde Rusça öğretiminde ulusal odaklı bir ders kitabının teorisini ve uygulamasını da dikkate alarak oluşturulmuştur. Ders kitabında, genel kavramlar özetlenmekte, materyalin sunumunda görevler ve ilkeler oluşturulmakta, dersin yapısı açıklanmaktadır. Ders kitabında bir halka özgü belirli kalıplaşmış ifadeler, yani Rus konuşma dilinin etik formları verilmiştir. Bu bilgiler, selamlaşma / vedalaşma, tanışma, rica etme, teşekkür etme, özür dileme, övgü, tavsiye, davet etme, kutlama, onaylama, uyarma, karşıdakinin sözlerinden şüphe duyma ya da aynı fikirde olma gibi günlük iletişimde kullanılan temel durumları yansıtmaktadır. Yazarların uygun bulduğu durumlarda etik formlara durumsal ve / veya dil-kültür yorumları eşlik etmektedir. Bütün dil klişeleri Türk dilinde bulunan eşdeğer ifadelerle eşleştirilmiştir. Günlük yaşamda kullanılan örnek cümlelerin, okunuşları ile verildiği her bölümün içinde yer aldığı temaya ait kelimelerin açıklanması ve okunuşu gibi önemli ayrıntılara dikkat çekilmektedir. Böylece bu ders kitabının öğrenciye verilen örnek cümlelerle sınırlı kalmaması sağlanmaktadır. Konularla ilgili verilen ödevler, iletişimsel yeterlilik oluşumuna yardımcı olmakla beraber Rus dilinin edatlı ve halli sistemi ile ilgili bilgi vermekte ve öğrencilerin kelime hazinesini genişletmektedirler. Kitap, Türkçe konuşan ve Rusçayı sıfırdan öğrenmeye başlayan Türk öğrenciler için hazırlanmıştır. Bu kitabın başlangıç aşamasındaki öğrencilere Rusça öğretiminde önemli rol oynayacağı düşünülmektedir.

Anahtar Kelimeler: Rusça konuşma görgü kuralları, yabancı dil olarak Rusça, Anadili Türkçe olanlar için ders kitabı

 

 

Please publish modules in offcanvas position.


Creative Commons Lisansı