Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi

Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi; 2009 yılından bugüne, üç ayda bir basılı ve elektronik olarak yayınlanan, uluslararası hakemli bir dergidir. Dergi, her yıl Mart, Haziran, Eylül ve Aralık aylarında olmak üzere yılda dört sayı çıkarmaktadır.

Dergi Türkçe, İngilizce veya Rusça dilinde yazılmış çalışmaları kabul etmektedir.

Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi açık-erişimli (open access) bir dergidir ve tüm makaleleri web sitesi üzerinden ücretsiz olarak indirilebilir.

ÇİFT-DİLLİLİK İLE İLGİLİ ENDİŞELER VE DİL EDİNİMİNDEKİ ENGELLER: KENTLİ SAHALAR VE ÇOCUKLARI ARASINDAKİ DİL TERCİHLERİ

Jenanne K. FERGUSON

Yakutistanda genç yetişkinler ile aileleri arasında yapılan etnografik bir alan araştırmasına dayanan bu makale kentli çift-dilli Saha/Yakutların dil ideolojileri ve seçimleri ile hem ev hem de okul ortamlarında dil sosyalleşmelerini incelemektedir. Kentlerde, Saha / Yakut dilinin kullanımı Sovyet dönemi sonrasında artmaya başlamıştır, ancak hala ana dil olarak ev ortamında edinilirken, Rusça daha sonraki yaşlarda “dışarıda” öğrenilmekte ve eğitim sistemi yoluyla pekiştirilmektedir. Saha dili edinimi ve sürdürülmesi konusunda bu dili konuşanların karşılaştıkları engeller incelenmiş ve bu engellerin hem ideolojik hem de yapısal kökenli olduğu belirlenmiştir. Makalede, çift dilliliğe yönelik endişeler tartışılmış ve eğitim sisteminde her iki dilin öğrenilme olasılığı değerlendirilmiş, ayrıca kentli Sahaların dillerini konuşmalarını artırmak amacıyla çok az derecede Saha dilini bilen ya da hiç bilmeyen kullanıcılar için çözümler aranmıştır.

Anahtar Kelimeler: Çift-dillilik, Dil Edinimi, Dil İdeolojisi, Aile Dil Planlaması, Saha /Yakut Dili

Please publish modules in offcanvas position.


Creative Commons Lisansı