Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi

Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi; 2009 yılından bugüne, üç ayda bir basılı ve elektronik olarak yayınlanan, uluslararası hakemli bir dergidir. Dergi, her yıl Mart, Haziran, Eylül ve Aralık aylarında olmak üzere yılda dört sayı çıkarmaktadır.

Dergi Türkçe, İngilizce veya Rusça dilinde yazılmış çalışmaları kabul etmektedir.

Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi açık-erişimli (open access) bir dergidir ve tüm makaleleri web sitesi üzerinden ücretsiz olarak indirilebilir.

NİĞDE MİLLETVEKİLİ HASAN HAYATİ ÜLKÜN’ÜN MECLİS ÇALIŞMALARI

Doğan AKBULUT

Türkiye, 14 Mayıs 1950 Genel Seçimlerinden sonra çok partili sisteme geçmiştir. Demokrat Parti, 1954 ve 1957’de yapılan seçimleri kazanarak on yıl boyunca iktidarda kalmıştır. Demokrat Parti, 1950, 1954 ve 1957 yıllarında yapılan seçimlerde hemen hemen her ilden milletvekili çıkarmıştır. Demokrat Parti, ülke genelinde olduğu gibi Niğde’de de aynı başarıyı göstererek, 1950 ve 1954 seçimlerinde Niğde milletvekillerinin tamamını kazanmıştır. Hasan Hayati Ülkün, 1954 seçimlerinde Demokrat Parti’den Niğde Milletvekili seçilen milletvekilleri arasında yer almıştır. Hasan H. Ülkün, 1954-1957 yılları arasında Niğde Milletvekili olarak TBMM’de görev yapmıştır. 1957 yılı seçimlerinde Nevşehir Milletvekili olarak seçilen Hasan H. Ülkün, yeniden Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde görev yapmıştır.

Hasan H. Ülkün, Niğde Milletvekili iken Türkiye Büyük Millet Meclisi Adalet Komisyonu Üyeliği ve Kütüphane Komisyonu Üyeliği görevlerinde bulunmuştur. Hasan H. Ülkün, milleti ve ülkesi adına üzerine düşen görev ve sorumlulukları yerine getirmeye özen göstermiştir. Hasan H. Ülkün ülkenin yerel ve ulusal sorunlarını, halkın şikâyet ve taleplerini Meclis gündemine taşıyarak çözüm bulunması için çaba harcamıştır. Hasan H. Ülkün; Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Bayındırlık, Eğitim, Ekonomi, Tarım ve Sağlık gibi konularda söz almış, soru önergeleri vermiş ve kanun teklifleri sunmuştur.

Niğde milletvekilleri arasından yapılan inceleme ve araştırmalar sonucunda Hasan H. Ülkün’ün Niğde Milletvekili olduğu dönemde Meclis’te yoğun bir faaliyet gösterdiği görülmüştür. Bu nedenle bu çalışma hem Hasan H. Ülkün’ü örnek göstermek, hem de Niğde Milletvekili olarak yaptığı çalışmaları ortaya koymak amacıyla hazırlanmıştır. Bu araştırma makalesinde öncelikle Hasan H. Ülkün’ün hayatına değinilmiş, ardından Meclis faaliyetleri ele alınmış ve son olarak genel bir değerlendirme yapılmıştır. Bu çalışmada Hasan H. Ülkün’ün Meclis çalışmaları kronolojik sıraya uygun olarak verilmiştir. Doküman analiz yönteminin kullanıldığı bu çalışmada akademik çalışmalar, arşiv kaynakları ve TBMM tutanakları değerlendirilmiştir.

Anahtar Kelimeler: Demokrat Parti, Seçim, Hasan Hayati Ülkün, Meclis, Milletvekili vb.

 

 

Please publish modules in offcanvas position.


Creative Commons Lisansı