Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi

Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi; 2009 yılından bugüne, üç ayda bir basılı ve elektronik olarak yayınlanan, uluslararası hakemli bir dergidir. Dergi, her yıl Mart, Haziran, Eylül ve Aralık aylarında olmak üzere yılda dört sayı çıkarmaktadır.

Dergi Türkçe, İngilizce veya Rusça dilinde yazılmış çalışmaları kabul etmektedir.

Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi açık-erişimli (open access) bir dergidir ve tüm makaleleri web sitesi üzerinden ücretsiz olarak indirilebilir.

1918-1921 YILLARINDA GÜRCÜ-OSETİN MÜCADELESİNİN SİYASİ YÖNLERİ VE SOVYET RUSYA'NIN SÖMÜRGECİ DOĞASI ÜZERİNE

Aleksandre MGEBRISHVILI

Gürcistan'a yerleşen Osetinlerin Gürcülere karşı verdiği mücadeleler, özellikle geçen yüzyılın ilk on yılında keskin bir hale getirildi. Osetin silahlı kuvvetleri, amacı ülkenin savunmasını zayıflatmak, ekonomiyi düşüşe zorlamak, maddi, manevi ve kültürel değerlerini yok etmek, nüfusu korku altında tutmak için yıkıcı ve yıldırıcı baskınlar ile soygunlara defalarca girişti.

Gürcü tarafının bir yandan kritik önlemler almaktan geri adım atması, diğer yandan Osetinlere yönelik bazı yaptırımların uygulanmasının gerekli gördükleri de dikkatte değerdir.

Güçlendirilmiş Osetin etnik unsurunun gerici kanadı kısa sürede devlete karşı faaliyetlere katıldı ve kötü niyette olarak yine de Gürcistan Demokratik Cumhuriyeti'nin güvenini kazandı. Bu durum birkaç yıl sürdü. Osetinlerin gerici kanadı saldırı çağrılarında bulundu ve Gürcistan Kurucu Meclisi'ni görmezden geldi, genç Cumhuriyete karşı düşmanca tavır sergileyip onun toprak bütünlüğünü zayıflatmaya kalkıştı.

İsyancıların yasadışı eylemlerini bastırmak ve ülkede düzeni sağlamak için yetkililer askeri bir operasyon düzenlemeye mecbur kaldılar. Askeri operasyon Giorgi Kvinitadze ve Valiko Cuğeli tarafından yönetildi.

Osetin isyanları olarak bilinen 1918-1921 silahlı ayaklanmaları aslında Rus yetkilileri tarafından kışkırtılmış olup ayrılıkçı Osetin Bolşeviklerin silahlı eylemleri olarak ortaya çıkmıştı ve barışçıl Osetin halkının Gürcistan'a karşı yaklaşımlarıyla hiçbir alakası yoktu. Gürcistan'da yaşayan Osetin halkı bu eylemlere katılmadı. Bolşeviklerin tüm girişimleri Gürcü devletini zayıflatmaya yönelik olup doğal olarak Rus makamlarının ilgi alanlarının da bu yönde gelişmesine yol açtı.

Tüm bunlara rağmen Gürcistan’da Osetinler de dâhil olmak üzere bütün azınlıklar her zaman ulusal kimlik ve kültürel gelişme fırsatına sahip olmuşlardır. Tarihsel olarak Gürcistan’da Avrupa değerlerine benzeyen hoşgörü ve özgürlük gibi ilkeler her daim kendini muhafaza etmiştir.

Neticede, ilk Gürcistan Demokratik Cumhuriyeti, kendini demokratik değerlere sadık, devlet sorumluluğu ve yüksek yurttaşlık bilincinin oluşum ve korunmasını savunan bir ülke olarak kurulmuştur.

Anahtar kelimeler: Etnik çatışmalar, işgal, toprak bütünlüğü, Gürcistan-Osetya, Sovyet Rusya, Bolşevizm.

Please publish modules in offcanvas position.


Creative Commons Lisansı