Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi

Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi; 2009 yılından bugüne, üç ayda bir basılı ve elektronik olarak yayınlanan, uluslararası hakemli bir dergidir. Dergi, her yıl Mart, Haziran, Eylül ve Aralık aylarında olmak üzere yılda dört sayı çıkarmaktadır.

Dergi Türkçe, İngilizce veya Rusça dilinde yazılmış çalışmaları kabul etmektedir.

Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi açık-erişimli (open access) bir dergidir ve tüm makaleleri web sitesi üzerinden ücretsiz olarak indirilebilir.

TARİHÇİLERİN KUTBU PROF. DR. HALİL İNALCIK İLE SÖYLEŞİ

İhsan TAYHANİ

Lefke Avrupa Üniversitesi Tarih Bölümü olarak 27-30 Nisan 2015 tarihleri arasında, Prof. Dr. Halil İnalcık onuruna “Kıbrıs Türkünde Demokrasi Kültürü ve Kıbrıs Demokrasi Tarihi” konulu uluslararası bir kongre düzenlemiştik.

Prof. Dr. Halil İnalcık’ın akademik çalışmaları içerisinde Kıbrıs’ın özel bir yerinin olduğu biliniyor. Kıbrıs’a ilişkin çalışmaları içerisinde Osmanlı’nın Kıbrıs’taki 307 yıllık hâkimiyeti sırasında tutulmuş olan “Tahrir Defterleri” son derece önemlidir. İnalcık, söz konusu kayıtlar üzerinde uzun yılları alan bir çalışmadan sonra T.C. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Arşiv Dairesi Başkanlığı’nın yayını olarak “Kıbrıs Tahrir Defterleri: Mufassal, İcmâl ve Derdest” başlığı altında tıpkıbasımını gerçekleştirerek çok sevdiği Kıbrıs’a olan borcunu ödemişti. İnalcık, düzenlemiş olduğumuz kongre sürecinden önce anılan kapsamlı eserden on nüshayı bize göndermiş, biz de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde ilgili birimlere iletmiş ve arşivlerdeki yerini almasını sağlamıştık.   

Hayattan ayrılmadan birkaç ay önce (25. 07. 2016), 8 Mart 2016 tarihinde duayen büyüğümüz, saygın bilim insanı Prof. Dr. Halil İnalcık hocamızı Bilkent Üniversitesi Yerleşkesindeki konutunda ziyaret ederek kongre “Bildiriler Kitabı”nı kendilerine takdim etmenin de onurunu tatmıştık.

Bu çalışmada, söz konusu ziyaret sırasındaki yaklaşık bir saatlik söyleşiyi deşifre etmek suretiyle örnek bilim insanı Prof. Dr. Halil İnalcık anısına tarihe not düşülmesi amaçlanmıştır.

Anahtar Sözcükler: Prof. Dr. Halil İnalcık; Kongre; Söyleşi; Lefke Avrupa Üniversitesi; Tarihçi

 

Please publish modules in offcanvas position.


Creative Commons Lisansı