Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi

Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi; 2009 yılından bugüne, üç ayda bir basılı ve elektronik olarak yayınlanan, uluslararası hakemli bir dergidir. Dergi, her yıl Mart, Haziran, Eylül ve Aralık aylarında olmak üzere yılda dört sayı çıkarmaktadır.

Dergi Türkçe, İngilizce veya Rusça dilinde yazılmış çalışmaları kabul etmektedir.

Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi açık-erişimli (open access) bir dergidir ve tüm makaleleri web sitesi üzerinden ücretsiz olarak indirilebilir.

MERKEZ PİSİDİA’DAKİ KREMNA ARKEOLOJİK ARAŞTIRMA PROJESİ: SON SEZON SAHA ÇALIŞMASI

Hüseyin METİN

Çalışma alanı olan Kremna antik kenti, merkez Pisidia Bölgesi'nin dağlık bir kesiminde yer almaktadır. Coğrafi konumu nedeniyle zaptedilmesi zor kenttir. Bu nedenle çevre kentlere göre MS 3. yüzyılda yaşanan siyasi olaylardan en az etkilenen bölgedir. Cremna Araştırmaları 2013 yılından beri şehir merkezli ve kırsal alan araştırmaları olarak iki grupta yürütülmektedir. Bu konudaki araştırmanın temel nedeni, Kremna’nın kültürel ilişkilerinin kırsal alandaki yerleşimlerin yanı sıra çevresindeki kentlerle sosyo-kültürel, ekonomik ve politik ilişkilerinin incelenerek belirlenmesidir. Bu yazının konusu 2018-2019 yılları arasında Kremna Araştırmalarının arkeolojik incelemeleridir. Genel olarak kuzeyden Hisarköy-Asartepe, doğudan Evciyeri, batıdan Kapılı Kibele Anıtı ve güneyden Sia antik kenti. Geçtiğimiz sezon Cremna Araştırmaları'nda arkeoloji literatürüne çok önemli veriler eklendi. Prehistorik Mağara yerleşimleri ve bazı mağaraların kutsal alan olarak kullanımının belirlenmesi çok önemli keşiflerdir. Klasik Dönem'den Roma Dönemi’ne kadar kırsal alanların güvenli bir şekilde korunması için hem kule yapılarının hem de kırsal yerleşimlerin korunaklı topoğrafik yerlerde yapıldığı anlaşılmıştır. Bizans ve Osmanlı dönemlerine ait veriler, Cremna territoriumunun ilk zamanlardan günümüze kadar birçok topluma ev sahipliği yaptığını göstermektedir.

Anahtar Kelimeler: Pisidia, Kremna, Panemoteikhos, İnarası, Yüzey Araştırması

Please publish modules in offcanvas position.


Creative Commons Lisansı