Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi

Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi; 2009 yılından bugüne, üç ayda bir basılı ve elektronik olarak yayınlanan, uluslararası hakemli bir dergidir. Dergi, her yıl Mart, Haziran, Eylül ve Aralık aylarında olmak üzere yılda dört sayı çıkarmaktadır.

Dergi Türkçe, İngilizce veya Rusça dilinde yazılmış çalışmaları kabul etmektedir.

Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi açık-erişimli (open access) bir dergidir ve tüm makaleleri web sitesi üzerinden ücretsiz olarak indirilebilir.

GÜRCÜ ORTODOKS KILISESI VE KORONAVIRÜS SALGINI

Tea TATENASHVILI

2020’de bütün dünya için farklı bir durum meydana geldi. Koronavirüs, Dünya Sağlık Örgütü tarafından salgın ilan edildi ve dünya büyük bir zorlukla karşı karşıya kaldı.

Mevcut durum sadece yaşam biçimini değil, aynı zamanda kamusal değerler ve temel ilkeler üzerindeki etkisini de gösterdi. Salgın, birdenbire toplumun siyasi, ekonomik, sosyal hayatını değiştirdi.Bununla birlikte, dini ritüellerin değiştirilmesi konusu da gündeme geldi.

Gürcistan, küresel dünyanın bir parçası olarak bu sorundan kaçamadı. Gürcistan hükümeti virüsün yayılmasını önlemek için sınırlarını yabancı uyruklulara kapattı. Ayrıca olağanüstü hal ilan etti, alış-veriş merkezleri ile bazı işletmeleri kapattı, sokağa çıkma yasağı çıkardı, üçten fazla kişinin toplanmasını yasakladı ve yasaklara uymayanlara para cezası koydu.

Salgını önlemek için çeşitli dini mezhepler ibadetlerinde geçici değişiklikler yapmak zorunda kaldılar. Ancak, Polonya, Yunanistan, Sırbistan gibi Ortodoks kiliseleriyle birlikte Gürcü Ortodoks Kilisesi de oldu istisna oldu. Gürcistan Patrikliği, virüsün yayılma riskinin yüksek olmasına rağmen ibadet kurallarını değiştirmeme kararı aldı. Bu karar din adamları, ilahiyatçılar, politikacılar ve genel olarak vatandaşlar arasında tartışma ve eleştiriye neden oldu. Kilisenin kendi içinde, din adamları arasında bile farklı pozisyonlar ve farklı görüşler gözlemlendi. Bu gerçekle ilgili kamuoyu tarafından pek çok görüş dile getirildi. Kilise'nin bu hareketi, toplumdaki bazı kişiler tarafından anti sosyal ve insanlık dışı bir karar olarak görüldü. İnanç ve geleneğin iç içe geçtiği bir ülkede, ziareba (evkaristiya) kuralını değiştirmek ve ibadethaneleri kapatmak kilise cemaati için oldukça hassas bir konu haline geldi. Bu nedenle, Gürcistan Kilise ve Sinodu’na duyulan saygı ve konu üzerine olan kamu ilgisi çok fazla olmasından dolayı sorunu açıklığa kavuşturmayı uygun gördük. Aslında ortaya konulan sorular şunlardı: Alınan kararın nedeni ne oldu? Din adamlarının, kilise cemaatinin ve toplumun görüşü neden bölündü? Meselenin çözülmesinde devletin rolü ne olabilirdi?

Makalede kiliselerde evkaristiya ve sosyal mesafe konusu gibi iki güncel konu üzerine durulmuştur: konunun daha iyi anlaşılması için din adamları ile ilahiyatçıların görüşlerinden istifade edildi.

Araştırmada güncel olayların objektif değerlendirmesi, devlet ile kilise arasındaki ilişkinin netleştirilmesi, din özgürlüğü konusunun analizi amaçlanmıştır.

Araştırma temel olarak açıklama, karşılaştırmalı-tarihsel yöntem, deneysel, nedensel ve karşılaştırmalı analiz, yayınların gözlemlenmesi gibi tarihsel araştırma yöntemine dayanmaktadır. Ayrıca, Gürcistan Patriği ve Patrikhanesi'nin, üst düzey devlet yetkililerin, muhalefet partilerin temsilcilerin beyan ve görüşlerin analizi, yayınlanmış bilgilerin ve kaynakların, hükümet ve muhalefet TV verilerinin ve resmi versiyonların analizi de yapılmıştır.

Anahtar Kelimeler: Gürcü Ortodoks Kilisesi, Devlet, Salgın, Koronavirüs, Patrikhane.

Please publish modules in offcanvas position.


Creative Commons Lisansı