Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi

Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi; 2009 yılından bugüne, üç ayda bir basılı ve elektronik olarak yayınlanan, uluslararası hakemli bir dergidir. Dergi, her yıl Mart, Haziran, Eylül ve Aralık aylarında olmak üzere yılda dört sayı çıkarmaktadır.

Dergi Türkçe, İngilizce veya Rusça dilinde yazılmış çalışmaları kabul etmektedir.

Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi açık-erişimli (open access) bir dergidir ve tüm makaleleri web sitesi üzerinden ücretsiz olarak indirilebilir.

ÖĞRETMENLERİN EĞİTİM ARAŞTIRMALARINA YÖNELİK TUTUMLARININ İNCELENMESİ

Alptürk AKÇÖLTEKİN

Bu çalışmanın amacı, farklı öğretim kademesinde ve farklı branşlarda görev yapan öğretmenlerin eğitim araştırmalarına yönelik olarak yapılan bilimsel çalışmalara yönelik tutumlarını belirlemektir. Araştırma sonucu elde edilen verilerin analizinde betimleyici istatistik olan frekans ve yüzde analizleri kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu farklı eğitim kademelerinde görev yapmakta olan 409 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak, öğretmenlerin eğitim araştırmalarına yönelik tutumlarını tespit etmek amacıyla geliştirilen 3 faktör ve 20 madden oluşan ölçek kullanılmıştır. Ölçeğin birinci faktörü eğitim araştırmalarının gerekliliği, ikinci faktör eğitim araştırmalarına değer verme ve son olarak üçüncü faktör ise eğitim araştırmalarının uygulanabilirliği şeklindedir. Ölçekten alınabilecek minimum puan 20 maksimum puan ise 100’dür. Ölçeğin Cronbach's Alpha güvenirlik katsayısı, birinci faktör için 0,841, ikinci faktör için 0,816, üçüncü faktör için 0,781ve ölçeğin geneli için 0,881 olarak hesaplanmıştır. Araştırma sonucu elde edilen veriler analiz edildiğinde, öğretmenler için ders anında işleyecekleri konu için tercih edecekleri yöntem ve teknik konusunda eğitim araştırmalarının önemli bir etkiye sahip olmadığı ancak eğitim araştırmalarının öğretim programlarının geliştirilmesi noktasında katkı sağlayacağını düşünmektedirler. Bu sonuca ek olarak, öğretmenler yapılan eğitim araştırmalarının eğitimin kalitesini arttırmaya katkı sağlamayacağını fakat nitelikli bir öğretmen olabilmek içinde eğitim araştırmalarından yararlanılması gerektiğini düşünmektedirler. Son olarak ise öğretmenlerin, eğitim ile ilgili yapılan bilimsel yayınların yüzeysel olduğunu düşündükleri ve yapılan eğitim araştırmalarının uygulanabilir olduğunu düşündükleri belirlenmiştir.

Anahtar Kelimeler: Öğretmenler, Eğitim Araştırmaları, Tutum, Eğitim Araştırmalarının Gerekliliği, Eğitim Araştırmalarına Değer Verme, Eğitim Araştırmalarının Uygulanabilirliği

Please publish modules in offcanvas position.


Creative Commons Lisansı