Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi

Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi; 2009 yılından bugüne, üç ayda bir basılı ve elektronik olarak yayınlanan, uluslararası hakemli bir dergidir. Dergi, her yıl Mart, Haziran, Eylül ve Aralık aylarında olmak üzere yılda dört sayı çıkarmaktadır.

Dergi Türkçe, İngilizce veya Rusça dilinde yazılmış çalışmaları kabul etmektedir.

Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi açık-erişimli (open access) bir dergidir ve tüm makaleleri web sitesi üzerinden ücretsiz olarak indirilebilir.

GÜRCİSTAN OKULLARINDA 1-7 SINIFLARDA DİL ÖĞRENİMİ VE ÖĞRETİMİ ÜZERİNE

Tamuna KHETAGURI
Mzia ZANGALADZE

Çalışmada Gürcistan'da öğretmenler tarafından devlet okullarında Gürcistan kalite standartlarına uygun olarak dil öğretiminde kullanılan çeşitli yöntem ve gerek çocuklar, gerekse eğitmenler için gelişmiş performans sağlayan çeşitli stratejiler incelenmiştir. Yapılan araştırmada Gürcistan’ın devlet okullarında öğretmenlik yaparken öğretmenlerin farklı yöntem ve stratejiler kullanıldığı tespit edilmiştir. Çalışma esnasında çeşitli devlet okullarında veri toplama yöntemi olarak anket ve mülakatlar kullanılmıştır. Toplanan verilerden, eğitmenlerin ekseriyeti tarafından görevlerini yerine getirirken hibrit eğitim yöntemi ve teknolojik faktörlerin bir strateji olarak dâhil edilerek kullanıldığı ortaya çıkmıştır.

Bilindiği gibi geçen yüzyıl boyunca, geleneksel öğretim yöntemleri önemli değişikliklere uğradı. Bu süreç Gürcistan eğitim sistemine de yansıdı. Araştırmamıza göre Gürcistan'da öğretmenlerin bir kısmı, birinci sınıftan yedinci sınıfa kadar dil öğretimi için daha yüksek standartlara uygun eğitim sistemleri üzerine odaklanmıştır. Eğitim yetkilileri tarafından belirlenen standartları karşılamak üzere Gürcistan kalite standartlarına uygun olarak çeşitli öğretim yöntemleri ve stratejileri kullanılmıştır. Anlaşıldığı kadarıyla eğitmenlerin dil bilgisini öğrencilere ulaştırma modlarında farklılık görülmektedir. Çalışmanın sonuçlarına göre, sınıflarda çoğu öğretmen tarafından hibrit yöntemin kullanıldığı belli olmuştur. Böylece öğrencilere bireysel olarak temel ihtiyaçlar sunulmuş ve ilaveten isteğe bağlı olarak bu yöntem çeşitli öğrenciler için uygulanmıştır. Bunun dışında, teknolojinin gelişmesi sayesinde, çoğu öğretmen tarafından tüm sınıflarda etkili bir öğrenme stratejisi olarak teknolojik yaklaşımların dikkate alınması önerilmiştir. Ayrıca, çalışmada evde okumaya daha fazla zaman ayırmakla birlikte engelli öğrencilerin eğitimine odaklanması önerilmiştir.

Anahtar Kelimeler: öğretim yöntemi, öğrenme stratejileri, metodoloji, devlet okulu, kolaylaştırıcı yöntem, temsilci yöntemi, gösterici yöntemi, karma veya hibrit yöntemi, anlatım yöntemi veya yetki yöntemi.

Please publish modules in offcanvas position.


Creative Commons Lisansı