Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi

Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi; 2009 yılından bugüne, üç ayda bir basılı ve elektronik olarak yayınlanan, uluslararası hakemli bir dergidir. Dergi, her yıl Mart, Haziran, Eylül ve Aralık aylarında olmak üzere yılda dört sayı çıkarmaktadır.

Dergi Türkçe, İngilizce veya Rusça dilinde yazılmış çalışmaları kabul etmektedir.

Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi açık-erişimli (open access) bir dergidir ve tüm makaleleri web sitesi üzerinden ücretsiz olarak indirilebilir.

SOSYAL MEDYADA ADALET KAVRAMI: KADINA VE ÇOCUĞA YÖNELİK ŞİDDETİN SOSYAL MEDYADAKİ YANSIMALARI

Elif Başak SARIOĞLU

Gün geçtikçe, ülkemizde kadına ve çocuğa yönelik şiddet ile ilgili haberler daha çok gündeme gelmektedir. Bu çalışmada ana akım medya kanallarında yer alan seçili haberler mercek altına yatırılmıştır. Araştırmada sosyal medyanın, özellikle kadınlara ve çocuklara yönelik şiddet içeren dava süreçlerinde, etkili olduğunu gösterebilmek adına seçili davalarda sanıkların salıverildikten sonra sosyal medyada aldıkları tepkiler sonrası tekrar tutuklandıklarına yönelik haberler incelenmiştir. Sosyal medya, iletişim anlayışımızı ve haberleşme biçimlerimizi değiştirmiş ve dönüştürmüştür. Çalışmada, kullanıcılarına hızlı, kısa ve pratik içerik üretimi fırsatı sunan ve sosyal ağlar arasında ilk sıralarda yer alan Twitter üzerinden paylaşılan mesajlar da kullanılmıştır. İnceleme, ele alınan şiddet olaylarına dönük farkındalık yaratmak amacıyla hazırlanan mesajlardan örnekler ile desteklenmiştir. Sosyal medyanın, ülke genelinde mücadele edilmesi gereken ve toplumsal bir sorun olan kadına ve çocuğa yönelik şiddetin önlenmesi ve işleyenlerin de en ağır cezaları almaları konusunda giderek artan bir oranda, itici bir güç olarak kullanıldığı, örnek vakalar üzerinden doğrulanmış ve buna yol açan sebepler tartışılmıştır. Paylaşılan mesajlar göstermiştir ki; sosyal medyanın belli bir gündem çerçevesinden kalabalıkları toplayabilme gücü, şiddetin önlenmesi ve adil yargılama süreçlerinin uygulanmasını talep etmek için de kullanılmaktadır. İleri çalışmalarda, şiddet suçlarında sanıkların salıverilmesinin önüne geçebilmek adına kanunda yapılabilecek değişiklikler konunun uzmanları tarafından tartışılarak, gerekli düzenlemelerin yapılması önerilebilinir.

Anahtar Kelimeler: Sosyal Medya, Kadına Şiddet, Çocuğa Yönelik Şiddet, Adalet, Türkiye

Please publish modules in offcanvas position.


Creative Commons Lisansı