Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi

Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi; 2009 yılından bugüne, üç ayda bir basılı ve elektronik olarak yayınlanan, uluslararası hakemli bir dergidir. Dergi, her yıl Mart, Haziran, Eylül ve Aralık aylarında olmak üzere yılda dört sayı çıkarmaktadır.

Dergi Türkçe, İngilizce veya Rusça dilinde yazılmış çalışmaları kabul etmektedir.

Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi açık-erişimli (open access) bir dergidir ve tüm makaleleri web sitesi üzerinden ücretsiz olarak indirilebilir.

FACEBOOK KISKANÇLIĞININ ÖNGÖRÜSEL ANALİZİ

Hasan LATİF

Aysen Şimşek KANDEMİR

Öznur GÖKKAYA

Engin KARAMAN

Elektronik sosyal ağ siteleri, romantik partnerlere, bugüne kadar benzeri görülmeyen bir erişimi, sosyal ağlarında bulunan insanları gözetleme ve bağlantı kurma olanağını sağlamıştır. Bu araştırma, romantik partnerler arasında, Facebook kullanımından kaynaklanan tartışma ve partnerlerin Facebook’u kısıtlayan/kontrol eden davranışları biçiminde kendini gösteren Facebook kıskançlığının öngörülmesine yöneliktir. Partneriyle en fazla tartışmaya yol açan sosyal ağ sitesi %34,4 ile Facebook olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Araştırma için, geçerlik ve güvenirlik testleri yapılan 4 boyutlu 13 maddelik bir ölçek geliştirilmiştir. 1304 kişiden toplanan veriler karar ağacı modeliyle analiz edilerek, partnerlerin Facebook’u kısıtlayan ve/veya kontrol eden davranışları şeklinde kendini gösteren Facebook kıskançlığı öngörüsü yapılmıştır. Karar ağacı modelinin başlangıç noktasında kıskançlık olma olasılığı, %32,4 olarak tespit edilmiştir. “Facebook’un partneriyle tartışmaya neden olduğu” değişkeni üzerinde en etkili değişken “Partnerimin Facebook şifresini biliyorum” değişkeni olduğu görülmüştür. Partnerin şifresinin biliniyor olması, Facebook kıskançlığı olasılığını %32,4 den %43,2 ye çıkarırken, partnerin şifresinin bilinmiyor olması, Facebook kıskançlığı olasılığını %32,4 den %24,1’e düşürmüştür. Facebook kıskançlığına işaret eden tartışmaların yol açtığı en önemli kısıtlama/kontrol davranışlarının “Partnerimin Facebook şifresini biliyorum” ve “Ben ve partnerim birlikte, Facebook hesabımızda ‘ilişkisi var’ statüsünü seçtik” değişkenleri olduğu saptanmıştır. Yapılan analizler sonrasında kısıtlayıcı ve kontrol edici davranışların partnerler arasında gerçekten bir tartışmaya neden olduğu saptanmıştır. Bu davranışlardan istatistiksel olarak anlamlı olanları karar ağacı modeliyle ifade edilmiştir.

Anahtar Kelimeler: Sosyal medya, Facebook kıskançlığı, Facebook’u kısıtlama/kontrol etme, Romantik ilişkiler, Ölçek geliştirme, Karar ağacı

Please publish modules in offcanvas position.


Creative Commons Lisansı