Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi

Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi; 2009 yılından bugüne, üç ayda bir basılı ve elektronik olarak yayınlanan, uluslararası hakemli bir dergidir. Dergi, her yıl Mart, Haziran, Eylül ve Aralık aylarında olmak üzere yılda dört sayı çıkarmaktadır.

Dergi Türkçe, İngilizce veya Rusça dilinde yazılmış çalışmaları kabul etmektedir.

Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi açık-erişimli (open access) bir dergidir ve tüm makaleleri web sitesi üzerinden ücretsiz olarak indirilebilir.

ERKEN ORTAÇAĞ VE ÖNCESİNDE KARADENİZ’DE BULGARLARIN TARİHİ COĞRAFYASI VE ETNİK YAPISI ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME

Önder GÜLER

7. Yüzyılın ikinci yarısında Tuna Deltasının kuzeyine doğru ilk Bulgarlara ait bir boy gelip buraya yerleşti. Bu boy, Hazar denizinin kuzeyinde, Dinyeper nehri ile Azak Denizinin arasında kalan bölgede yerleşmiş olan Bulgar Türk boylarındandı. 6. Yüzyılın sonuna doğru aynı dili konuşan aynı gelenek ve kültüre sahip olan gruplar arasında bir birlik oluşturan bu Bulgar Türklerinin ülkesi, Bizanslı tarih yazarlarının eserlerinde Büyük Bulgaristan olarak geçecektir. Bu boyların başında Kubrat Han bulunuyordu. Ancak onun ölümünden sonra bu birlikler parçalandı. Dolayısıyla bu ilk Bulgarların bir bölümü Kubrat’ın oğullarından Asparuh’un liderliğinde Tuna deltasına kadar uzanarak bugünkü Sırbistan’a kadar geldiler. Nitekim bizde bu çalışmamızda yukarıda bahsi geçen detaylar üzerinden Bulgarların Karadeniz’deki tarihi coğrafyası ve etnik yapıları üzerine bir değerlendirme yapmaya çalıştık.

Anahtar Kelimeler: İlk Bulgarlar, Tuna, Dinyeper, Karadeniz.

Please publish modules in offcanvas position.


Creative Commons Lisansı