Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi

Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi; 2009 yılından bugüne, üç ayda bir basılı ve elektronik olarak yayınlanan, uluslararası hakemli bir dergidir. Dergi, her yıl Mart, Haziran, Eylül ve Aralık aylarında olmak üzere yılda dört sayı çıkarmaktadır.

Dergi Türkçe, İngilizce veya Rusça dilinde yazılmış çalışmaları kabul etmektedir.

Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi açık-erişimli (open access) bir dergidir ve tüm makaleleri web sitesi üzerinden ücretsiz olarak indirilebilir.

KARİYER BASAMAKLARINDA KADININ DÜŞMANI OLARAK KENDİSİ: SÜPER ANNE SENDROMU, GÖRÜNMEZ KADIN SENDROMU VE KÜLKEDİSİ SENDROMU

Şafak GÜNDÜZ

Organizasyonların günümüzün giderek zorlaşan koşullara uyum sağlamasında en önemli aktörlerini, iş yaşamının sosyal sermayesi olan çalışanlar teşkil etmektedir. Yeni üstlendikleri rol ve sorumluluklar; çalışanlar üzerinde belirgin baskılar oluşturmakta, söz konusu baskılarla başa çıkmakta zorlananlarda ise birtakım psikolojik güçlükler ortaya çıkmaktadır. İnsan ilişkilerinin yoğun biçimde yaşandığı örgütlerde iş yaşamının gerektirdiği birtakım davranış biçimleri belirlenmektedir. Profesyonel yaşamda yazılı olmayan kurallar çerçevesinde yürütülen ilişki biçimleri; örgütün yapısına, kültürüne ve iklimine göre farklılıklar gösterebildiği gibi bireyin özelliklerine göre de şekillenmektedir. Bireyler, örgüt veya kendilerinden kaynaklı nedenlerle her zaman sağlıklı ilişki biçimleri yürütmeyebilmekte, çeşitli sendromlarla karşılaşabilmektedirler. Psikolojik hastalık grubunda yer almayan sendromlar, örgütsel davranış disiplininin kapsamına girmektedir. Bu çalışmanın amacı, genellikle iş yerinde genellikle kadınlarda ortaya çıkan ve yine kadının kendi kendine zarar veren ve kadınları iş yaşamındaki mücadelede güçsüzleştiren sendromlar hakkında farkındalık yaratarak iş dünyasının kariyer dinamiklerine dikkatleri çekmektir. Bu çalışmada, çok sayıdaki sendrom içinden, özgün bir üçlü seçki yapılmış; kadınlarda görülen ve kadının kendisinden kaynaklanarak iş yaşamındaki konumuna olumsuz olarak yansıyan Süper Anne Sendromu, Görünmez Kadın Sendromu ve Külkedisi Sendromu ele alınarak irdelenmiştir.

Anahtar Sözcükler: Sendrom, Süper Anne Sendromu, Görünmez Kadın Sendromu, Külkedisi Sendromu

Please publish modules in offcanvas position.


Creative Commons Lisansı