Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi

Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi; 2009 yılından bugüne, üç ayda bir basılı ve elektronik olarak yayınlanan, uluslararası hakemli bir dergidir. Dergi, her yıl Mart, Haziran, Eylül ve Aralık aylarında olmak üzere yılda dört sayı çıkarmaktadır.

Dergi Türkçe, İngilizce veya Rusça dilinde yazılmış çalışmaları kabul etmektedir.

Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi açık-erişimli (open access) bir dergidir ve tüm makaleleri web sitesi üzerinden ücretsiz olarak indirilebilir.

ANTİK DÖNEMDE KARADENİZ BÖLGESİ’NDE YAŞAMIŞ HALKLAR HAKKINDA BİR İNCELEME

Uğur Tuna KOCA

Karadeniz bölgesinde, tarihi devirlerin başlamasından itibaren dönemine göre oldukça yüksek bir medeniyet mevcuttur. Ticari amaçlarla Karadeniz’de koloniler kuran Hellenler ile beraber, Hellenler Karadeniz’i yurtlarının bir parçası olarak saymışlardır. Bölgedeki halklarla ilgili bilgilerin pek çoğuna zaten Yunan kaynakları sayesinde ulaşılmıştır. Çalışmada; dönemin Yunan kaynaklarının çevirilerinden yararlanılarak antik dönemde Karadeniz’de yaşamış halklarla ilgili bilgi toplanılmasına ve modern kaynaklardan faydalanılarak bu bilgilerin değerlendirilmesine uğraşılmıştır. Giriş kısmında hangi halkların incelendiğinden bahsedilmiştir. Daha sonra Karadeniz’in incelenen dönem sırasındaki siyasi geçmişi ve Hellenler’in bölgedeki kolonizasyon sürecinden kısaca bahsedilmiştir. Sonrasında ise başlıklar halinde halklar anlatılmıştır. Çalışmanın son kısmında ise elde edilen verilerden sonuca ulaşılmıştır.

Anahtar Kelimeler: Karadeniz Halkları, Antik Yunanlılar ve Karadeniz, Pontos, Kolkhis, Lazika

Please publish modules in offcanvas position.


Creative Commons Lisansı