Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi

Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi; 2009 yılından bugüne, üç ayda bir basılı ve elektronik olarak yayınlanan, uluslararası hakemli bir dergidir. Dergi, her yıl Mart, Haziran, Eylül ve Aralık aylarında olmak üzere yılda dört sayı çıkarmaktadır.

Dergi Türkçe, İngilizce veya Rusça dilinde yazılmış çalışmaları kabul etmektedir.

Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi açık-erişimli (open access) bir dergidir ve tüm makaleleri web sitesi üzerinden ücretsiz olarak indirilebilir.

ÇANAK ÇÖMLEKSİZ NEOLİTİK DÖNEMDE YILAN FİGÜRÜ

Bahattin ÇELİK

Yılan, genellikle her inançta ölüler dünyası ile ilişkilidir. Zehiri ölümcül olabildiğinden ve deri değiştirebildiğinden, pek çok mitolojilerde khitonien bir özelliğe sahiptir. Yani yılan, ölümü ve aynı zamanda ölümsüzlüğü temsil eder. Türkiye’nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde, Çanak Çömleksiz Neolitik Dönemde yaşayan Neolitik topluluklar, taşların, kapların ve kemiklerin üzerine yoğun olarak yılan figürleri resmetmişlerdir. Yılan figürlerini neden yaptıklarını henüz tam olarak bilemiyoruz. Göbekli Tepe’de yer alan dikilitaşlar üzerine resmedilen hayvanlara bakıldığında, hem insanların faydalandıkları sığır, ceylan, eşek, domuz, tilki gibi hayvanları, hem de akrep, yılan, örümcek ve aslan gibi insanlar için tehlikeli hayvanları resmettiklerini görmekteyiz. Körtik Tepe'deki mezarlarda bulunan taş kaplar ve kemikler üzerine yapılan figürlerde de aynı şekilde faydalı ve zararlı hayvanların resmedilmiş olduğu görülmektedir. Bu çalışmada, daha önceden tespit edilmiş yılan kabartmalarının nerelerde bulunduğu ve bölgede yeni bulunmuş olan yılan kabartmaları üzerinde durulacaktır.

Anahtar Kelimeler: Yılan, Yılan Resmetme Tekniği, Çanak Çömleksiz Neolitik Dönem, Kült Yapıları, Dikilitaşlar.

Please publish modules in offcanvas position.


Creative Commons Lisansı