Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi

Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi; 2009 yılından bugüne, üç ayda bir basılı ve elektronik olarak yayınlanan, uluslararası hakemli bir dergidir. Dergi, her yıl Mart, Haziran, Eylül ve Aralık aylarında olmak üzere yılda dört sayı çıkarmaktadır.

Dergi Türkçe, İngilizce veya Rusça dilinde yazılmış çalışmaları kabul etmektedir.

Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi açık-erişimli (open access) bir dergidir ve tüm makaleleri web sitesi üzerinden ücretsiz olarak indirilebilir.

ÖĞRETMENLERİN ESKİ MATEMATİKÇİLERİN YAŞAM ÖYKÜLERİNE YÖNELİK GÖRÜŞLERİ VE DERSLERDE YER VERME DURUMLARI

Cemalettin YILDIZ

Adnan BAKİ

Bu çalışmada, matematik tarihinin öğretimde kullanılması ile ilgili bir kursa katılan ortaokul matematik öğretmenlerinin kurs programı süresince derslerde eski matematikçilerin yaşam öykülerinden faydalanılmasına ilişkin görüşlerinin ve yaşam öykülerine yer verme durumlarının incelenmesi amaçlanmıştır. Özel durum çalışması yönteminin kullanıldığı bu araştırmada veriler, yarı yapılandırılmış mülakatlar ve yapılandırılmamış gözlemler yardımıyla toplanmıştır. Veriler, betimsel ve içerik analizine tabi tutulduktan sonra, tablolar halinde sunulmuştur. Çalışmanın sonunda, kurstan sonra öğretmenlerin derslerde eski matematikçilerin yaşam öykülerinin kullanımı konusundaki olumlu görüşlerinde ve yaşam öykülerine yer verme durumlarında kurs öcesine göre artış olduğı görülmüştür. Araştırmanın sonuçlarına bağlı olarak, diğer öğretmenlere de derslerinde eski matematikçilerin yaşam öykülerini kullanmaları önerilmiştir.

Anahtar Sözcükler: Matematik Tarihi, Eski Matematikçilerin Yaşam Öyküleri, Öğretmen Görüşleri, Matematik Öğretimi, Öğretmen Eğitimi.

Please publish modules in offcanvas position.


Creative Commons Lisansı