Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi

Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi; 2009 yılından bugüne, üç ayda bir basılı ve elektronik olarak yayınlanan, uluslararası hakemli bir dergidir. Dergi, her yıl Mart, Haziran, Eylül ve Aralık aylarında olmak üzere yılda dört sayı çıkarmaktadır.

Dergi Türkçe, İngilizce veya Rusça dilinde yazılmış çalışmaları kabul etmektedir.

Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi açık-erişimli (open access) bir dergidir ve tüm makaleleri web sitesi üzerinden ücretsiz olarak indirilebilir.

ÇANAK ÇÖMLEKSİZ NEOLİTİK DÖNEMDE HAVUZLAR VE HAVUZ YAPIM TEKNİĞİ

Bahattin ÇELİK

Günümüzden yaklaşık 11000 yıl önce, Çanak Çömleksiz Neolitik Dönem'de, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki Neolitik toplulukların bazıları yüksek ve dağlık bölgelerde yaşadıklarından ve buralarda yerleşimlerini kurduklarından su ihtiyaçları ortaya çıkmıştır. Bu ihtiyacı karşılamak muhtemelen kış ve bahar aylarında yağan yağmurları biriktirmek için ana kayayı oyarak havuz yapmaya başlamışlar ve bölgenin yaz aylarında baş gösteren susuzluk problemlerini bu şekilde çözmüşlerdir. Bu çalışmada, su biriktirmek için yapılmış olan havuzların nerelerde bulunduğu ve havuz yapım tekniğinin neler olduğu üzerinde durulacaktır.

Anahtar Kelimeler: Havuz, Havuz Yapım Tekniği, Çanak Çömleksiz Neolitik Dönem, Dağ Yerleşimleri, Ova yerleşimleri.

Please publish modules in offcanvas position.


Creative Commons Lisansı