Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi

Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi; 2009 yılından bugüne, üç ayda bir basılı ve elektronik olarak yayınlanan, uluslararası hakemli bir dergidir. Dergi, her yıl Mart, Haziran, Eylül ve Aralık aylarında olmak üzere yılda dört sayı çıkarmaktadır.

Dergi Türkçe, İngilizce veya Rusça dilinde yazılmış çalışmaları kabul etmektedir.

Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi açık-erişimli (open access) bir dergidir ve tüm makaleleri web sitesi üzerinden ücretsiz olarak indirilebilir.

GÜRCİSTAN’DA GELENEKSEL İNANÇLARA MENSUP OLAN VATANDAŞLARIN İNANÇ SİSTEMLERİNİN ÖZELLİKLERİ

Khatia Tsiklauri

Makalede Gürcistan’da yaşayan Ortodoks Hiristiyanların, Katoliklerin, Müslümanların, Ermenilerin ve Yahudilerin değerler sistemini empirik araştırmalara göre yaparak sonuçları yer almaktadır. Araştırmamızda “Schvartz Değerler Anketi” kullanılmıştır. Schvartz’ın elde ettiği anket sonuçlarına göre, değerler arasındaki farklılık bu değerlerin amaç ve gerekçelerinden belli olmaktadır. Bu değerlerin her bir tipinde psikolojik, pratik ve sosyal kökenli sonuçlar vardır ve bunlar bazı hallerde birbirine zıt gelir, bazı hallerde ise örtüşerek ortak gelişmeleri teşvik ederler. Tahminimize göre, bütün dinler insanın değer sisteminin oluşmasında fazlasıyla etkendir ve bu etkileşim de insanın hareketlerinden belli olmaktadır. Makalemizin amacı anılan tahminlerin denetlenmesidir. Elde edindiğimiz sonuçlara göre, Gürcistan’da yaşayan her beş geleneksel din temsilcilerinin değer sistemleri sağlam ve kabili teliftir. Bu sistem gerçekçi ihtilafları engelliyor ve psikolojik problemlerin meydana gelmesine de karşı çıkıyor. Sonuç olarak denilebilir ki, yaptığımız araştırmalara göre bütün dinler insanın değer sisteminin oluşmasında etken olmuştur. Dindar insanlarda gerçekçi ihtilaflara ve ters yönelimlere meydan vermeyen sağlam değer sistemi bulunmaktadır.

Anahtar Kelimeler: Gürcistan, Schvarz, Hiristiyanlık, İslam, Yahudilik.

Please publish modules in offcanvas position.


Creative Commons Lisansı