Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi

Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi; 2009 yılından bugüne, üç ayda bir basılı ve elektronik olarak yayınlanan, uluslararası hakemli bir dergidir. Dergi, her yıl Mart, Haziran, Eylül ve Aralık aylarında olmak üzere yılda dört sayı çıkarmaktadır.

Dergi Türkçe, İngilizce veya Rusça dilinde yazılmış çalışmaları kabul etmektedir.

Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi açık-erişimli (open access) bir dergidir ve tüm makaleleri web sitesi üzerinden ücretsiz olarak indirilebilir.

FERİT EDGÜ’NÜN “NE” ADLI KÜÇÜREK ÖYKÜSÜNDE MODERNİZM ELEŞTİRİSİ

Yavuz Sinan ULU

İnsan yaşamını her alanda etkileyen modernizm, bir insan ürünü olan, onun etkisinde gelişen edebiyatı da hem içerik hem biçim olarak şekillendirmiştir. Modern yaşamla birlikte hız, üretim ve ilerleme önem kazanır. Bu anlayışla küçürek öyküler anlık duyguların patlaması olarak ortaya çıkan oldukça kısa anlatılardır. Bu türün Türk edebiyatındaki en önemli temsilcilerinden biri Ferit Edgü’dür. Yazarın “Ne” adlı küçürek öyküsü modern insanın “birey” olma yolundaki sancılı sürecini, yalnızlığını, topluma yabancılaşma, kaçma ve sığınma evrelerini, yurtsuzluğunu, iletişimsizliğini, değerleriyle var olma çabasını işler. Modern insanın trajedisi, “siz” ve “onlar” arasında kalmışlığı dağ başındaki anlatı kişisi vasıtasıyla anlatılır.

Anahtar Kelimeler: Küçürek öykü, Ferit Edgü, modernizm, yabancılaşma, birey

Please publish modules in offcanvas position.


Creative Commons Lisansı