Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi

Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi; 2009 yılından bugüne, üç ayda bir basılı ve elektronik olarak yayınlanan, uluslararası hakemli bir dergidir. Dergi, her yıl Mart, Haziran, Eylül ve Aralık aylarında olmak üzere yılda dört sayı çıkarmaktadır.

Dergi Türkçe, İngilizce veya Rusça dilinde yazılmış çalışmaları kabul etmektedir.

Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi açık-erişimli (open access) bir dergidir ve tüm makaleleri web sitesi üzerinden ücretsiz olarak indirilebilir.

KÜRESELLEŞME VE MİKRO MİLLİYETÇİLİĞİN MEGRELLER İLE LAZLAR ÜZERİNDEKİ ETKİSİ

Yılmaz ESKİBİNA

Megreller ve Lazlar aynı kökten gelen iki Kafkas kavmidir. Büyük devletlerin güç mücadelesi sonunda sınırlar yeniden çizilmiş, Megreller Ortodoks Hristiyan Sovyet Rusya’nın Lazlar ise Sünni Müslüman Osmanlı Devleti’nin sınırları içinde yaşamaya başlamışlardır. Bu gün Megreller Gürcistan Devleti, Lazlar ise Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıdırlar. Lazlar Müslüman Megreller ise Hristiyan’dırlar.

Ülkemizde yakın tarihe kadar tüm Karadenizliler “Laz” olarak isimlendirilmekte idiler. Lazlık onur verici bir durum olarak kabul ediliyordu ki Laz olmayan Karadenizliler bu durumdan rahatsız olmadılar. Araçlarının arkasına “Lazoğlu” yazdılar, sosyal medyada nickname olarak “Laz …..” şeklinde isimler aldılar. Ancak son dönemde iletişimin gelişmesi, bilgiye ulaşmanın kolaylaşması ile Lazların ‘Karadenizli’ olmaktan öte bir Kafkas kavmi olduğu, farklı bir dile sahip oldukları anlaşıldı. Gürcistan Devleti sınırları içinde Lazların yakın akrabaları olan Megreller yaşamaktadırlar. Lazlar Türkiye Cumhuriyet Devletinde Türklerle bütünleşmişlerdir. Aynı şekilde Megreller’in de Gürcistan Devleti’nde Gürcülerle benzer bütünleşmeyi yaşadıkları anlaşılmaktadır.

Günümüzde hızlanarak artan bir küreselleşme olgusunu yaşamaktayız. Küreselleşmenin etkilerinden biri de mikro milliyetçilikleri gün yüzüne çıkartma gayretidir. Çalışmamızın amacı; mikro milliyetçiliğin Megreller ve Lazlar üzerindeki etkisini tespit etmektir. Bunun için nitel araştırma deseni kullanılmış, literatür taramasının ardından Laz aydınlarından İsmail Avcı Bucaklişi ile bir görüşme yapılmıştır.

Yapılan araştırmanın sonucunda, küreselleşmenin etkilerinden biri olan mikro milliyetçiliğin Megreller ve yakın akrabaları olan Lazlar üzerinde görülür bir etkisinin olmadığı anlaşılmıştır. İki taraf aydınlarının “dilin ve kültürün kaybolmaması” hassasiyetinden yola çıkarak etkinlikler yapma gayreti içerisinde oldukları görülmektedir. Ancak bu çabanın tabanda karşılık bulmadığını söylemek de yanlış olmayacaktır.

Anahtar Kelimeler: Küreselleşme, Mikro Milliyetçilik, Etnisite, Megreller, Lazlar

Please publish modules in offcanvas position.


Creative Commons Lisansı