Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi

Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi; 2009 yılından bugüne, üç ayda bir basılı ve elektronik olarak yayınlanan, uluslararası hakemli bir dergidir. Dergi, her yıl Mart, Haziran, Eylül ve Aralık aylarında olmak üzere yılda dört sayı çıkarmaktadır.

Dergi Türkçe, İngilizce veya Rusça dilinde yazılmış çalışmaları kabul etmektedir.

Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi açık-erişimli (open access) bir dergidir ve tüm makaleleri web sitesi üzerinden ücretsiz olarak indirilebilir.

ESARET VE HÜRRİYET DİYALEKTİĞİ BAĞLAMINDA “HER ŞEY GEÇİP GİDER” ROMANI

Fatih KESKİN

Bu çalışmada Rus yazar Vasili Grossman’ın “Her Şey Geçip Gider” isimli belgesel nitelikli romanı esaret ve hürriyet kavramlarının diyalektik ilişkileri çerçevesinde incelenmeye çalışılmıştır. Belgesel yönü daha fazla öne çıkmış olan roman; felsefi açılımları, evrensel sorgulamaları, karakterlerin psikolojik durumlarını yansıtmadaki başarısı ve özellikle de esaret-hürriyet diyalektiğinin simgesel düzeyde tartışılmasına imkân tanıyan mekan tasvirleriyle bir edebi incelemeye konu olabilecek anlatım özelliklerine de sahiptir. Romanın bu özellikleri felsefe, psikoloji ve göstergebilim gibi disiplinlerin yardımıyla açımlanmış; romandaki kişi, kavram ve simgeler temsil ettikleri değerler etrafında derinlemesine irdelenmiştir. Ayrıca, esaret ve hürriyet arasındaki diyalektik ilişkilerin simgesel düzeyde anlatılmasını sağlayan mekan unsuru üzerinde hususi bir dikkatle durulmuştur.

Anahtar Kelimeler: Sovyetler Birliği, Vasili Grossman, roman, esaret, hürriyet, diyalektik.

Please publish modules in offcanvas position.


Creative Commons Lisansı