Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi

Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi; 2009 yılından bugüne, üç ayda bir basılı ve elektronik olarak yayınlanan, uluslararası hakemli bir dergidir. Dergi, her yıl Mart, Haziran, Eylül ve Aralık aylarında olmak üzere yılda dört sayı çıkarmaktadır.

Dergi Türkçe, İngilizce veya Rusça dilinde yazılmış çalışmaları kabul etmektedir.

Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi açık-erişimli (open access) bir dergidir ve tüm makaleleri web sitesi üzerinden ücretsiz olarak indirilebilir.

MUTLAK ÖTEKI: BUCHI EMECHETA’NIN SECOND CLASS CITIZEN ROMANINDA ADAH OBI

Ömer ÖĞÜNÇ

Sömürgecilik sonrası dönemin önemli romancılarından Buchi Emecheta Nijerya ve İngiltere’deki sömürgecilik konularını sunumu bakımından İngiliz edebiyatının önde gelen isimlerinden biri olarak görülebilir. Yeterli eleştirel ilgiyi görmese de Emecheta eski bir İngiliz sömürgesi olan Nijerya’daki ve İngiltere’deki göçmen deneyimini anlatır. Yerli Afrikalı toplum ile İngiliz toplumu arasında sorunlu ilişkiler Second Class Citizen romanında ele alınmaktadır. Roman, başkahraman Adah Obi’nin yerli halka sömürgecilik söylemleriyle birlikte dayatılan toplumsal değerleri benimseme çabasını sömürgecilik sonrası dönemin bakış açısıyla yansıtması bakımından son derece önemlidir. Bu makale kadın başkahraman Adah Obi’nin günümüzde Nijerya’da ve İngiltere’de görülen güçlü ataerkil ve sömürgeci söylemler altında ezildiğini ve Adah’nın bir siyahi, bir kadın ve bir göçmen olarak mutlak öteki şeklinde nitelenebileceğini savunmaktadır.

Anahtar Sözcükler: Buchi Emecheta, Second Class Citizen, Nijerya, İngiltere, sömürgecilik sonrası, taklit etme, öteki.

Please publish modules in offcanvas position.


Creative Commons Lisansı