Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi

Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi; 2009 yılından bugüne, üç ayda bir basılı ve elektronik olarak yayınlanan, uluslararası hakemli bir dergidir. Dergi, her yıl Mart, Haziran, Eylül ve Aralık aylarında olmak üzere yılda dört sayı çıkarmaktadır.

Dergi Türkçe, İngilizce veya Rusça dilinde yazılmış çalışmaları kabul etmektedir.

Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi açık-erişimli (open access) bir dergidir ve tüm makaleleri web sitesi üzerinden ücretsiz olarak indirilebilir.

EDEBİ METİNLERDE BAĞLANTI ÖZELLİKLERİNİN FONKSİYONLARI

Natalya SABUROVA

Motrena ZAKHAROVA

Bildiride edebiyat metinlerinin hikaye tarzı açısından yapılan tetkik konuları incelenmiştir. Bundan dolayı fokalizasyon kategorisine özel dikkat çekilmiştir. Bu terim ilk defa Fransız araştırmacı olan J. Jennet tarafından kullanılmıştır. Kaide olarak, anılan terim okura anlatma ve aktarmada metin yapısının incelenmesi ile ilgilidir. Narratolojide “Bakış Açısı” diye kullanılan terim anlatılan olaylara müdahale edildiğinde anlatma şekillerinin seçeneklerini içeriyor ve bu da fokalizasyon yani anlatma görüşlerinin şekillendirilmesine yol açıyor. Makalemizde “Black Swan Green” romanının yapısı Rus araştırmacılarından B.A. Uspensky ve V. Şmidt tarafından kullanılan “Bakış Açısı” denilen terime göre tetkik edilmiştir. Anılan tarzlar partseptivsel, ideolojiksel, mesafesel, zamansal ve dilsel kavramları içeriyor.

Anahtar elimeler: Edebi metinler, hikaye, hikayeyi anlatan, fokalizasyon, görüş açısı, tarz.

 

Please publish modules in offcanvas position.


Creative Commons Lisansı