Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi

Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi; 2009 yılından bugüne, üç ayda bir basılı ve elektronik olarak yayınlanan, uluslararası hakemli bir dergidir. Dergi, her yıl Mart, Haziran, Eylül ve Aralık aylarında olmak üzere yılda dört sayı çıkarmaktadır.

Dergi Türkçe, İngilizce veya Rusça dilinde yazılmış çalışmaları kabul etmektedir.

Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi açık-erişimli (open access) bir dergidir ve tüm makaleleri web sitesi üzerinden ücretsiz olarak indirilebilir.

EVRENSEL DİNLERİN CENDERESİNDEKİ ŞAMANİZM Tarihsel Bir Bakış

Mustafa ÜNAL

Şamanizm ya da diğer adıyla kamcılık, kurumsal olarak kendini şekillendirip gelişmeye başladığı yüzyıllarda, daha önden kurumsallaşmasını tamamlayan Orta ve Uzak Doğu dinlerinin temsilcileri konumundaki devletler tarafından açık bir düşman olarak görülmüş ve üzerlerine yüzyıllarca vahşi bir biçimde giderek hem şamanları hem de şamanik inanç ve uygulamaları ortadan kaldırmaya çalışmışlardır. Bütün bunlara rağmen, içinde bulundukları bölgenin dominant dini içinde yaşama imkanı arayan şamanlık, kendini o dine benzeterek söz konusu din ile iç içe yaşama ortamı oluşturmuştur. Sosyolojide bu duruma halk dini adı verilmiştir. Şamanlık yeni din içinde dinimsi olarak devam ettirmesine rağmen, üst dinler hala bunlara karşı savaşını sürdürmektedir. Bu bildiride şamanik inanç ve uygulamalarına Semitik dinlerin tavrını tarihsel bakış açısından ele almaya çalışacağız.

Anahtar sözcükler: Dini ve Siyasi Takibat, Hıristiyanlık, Budizm, İslam, Şamanlık (Kamcılık).

 

Please publish modules in offcanvas position.


Creative Commons Lisansı