Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi

Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi; 2009 yılından bugüne, üç ayda bir basılı ve elektronik olarak yayınlanan, uluslararası hakemli bir dergidir. Dergi, her yıl Mart, Haziran, Eylül ve Aralık aylarında olmak üzere yılda dört sayı çıkarmaktadır.

Dergi Türkçe, İngilizce veya Rusça dilinde yazılmış çalışmaları kabul etmektedir.

Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi açık-erişimli (open access) bir dergidir ve tüm makaleleri web sitesi üzerinden ücretsiz olarak indirilebilir.

GÜNEY SİBİRYA TÜRK LEHÇELERİNDEKİ AKRABALIK ADLARI

Mehmet KARA

Bu yazıda, Güney Sibirya Türk lehçelerinden Hakas, Altay, Tuva ve Şor Türkçesindeki sözlükler taranarak hem akrabalık adları hem de akrabalıkla ilgili hitap ifadeleri tespit edilmiş ve Türkiye Türkçesindeki karşılıkları verilmiştir. Türkiye Türkçe ile bu lehçelerdeki akrabalık adlarındaki ses ve anlam ortaklıkları ortaya çıkarılmış ve bazı akrabalık adlarının etimolojisi yapılmaya çalışılmıştır. Tespit edilen akrabalık adlarında görülen ortak ekler hakkında bilgiler verilerek bu lehçelerdeki özellikle hitap bildiren akrabalık adlarıyla Türkiye Türkçesinin ağızlarında birçok ortak kelimeler tespit edilmiştir. Çalışmayla, Türkiye Türkçesiyle coğrafi ve tarihsel olarak uzak bir dönemde ayrılan bu Türk lehçeleri arasındaki dil, kültürel ve düşünce bağının ne kadar güçlü ve hâlâ ortak olduğu sonucu ortaya çıkarılmıştır.

Anahtar Kelimeler: Sibirya Türk lehçeleri, Sibirya, Akrabalık adları, Hitap adları.

 

Please publish modules in offcanvas position.


Creative Commons Lisansı