Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi

Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi; 2009 yılından bugüne, üç ayda bir basılı ve elektronik olarak yayınlanan, uluslararası hakemli bir dergidir. Dergi, her yıl Mart, Haziran, Eylül ve Aralık aylarında olmak üzere yılda dört sayı çıkarmaktadır.

Dergi Türkçe, İngilizce veya Rusça dilinde yazılmış çalışmaları kabul etmektedir.

Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi açık-erişimli (open access) bir dergidir ve tüm makaleleri web sitesi üzerinden ücretsiz olarak indirilebilir.

YAKUT FİİL BOŞLUKLARININ TASNİFİ VE İNGİLİZ DİLİNDE BU SORUNUN ÇÖZÜM YÖNTEMLERİ (P.A.OYUNSKY’NİN “HIZLI NURGUN BOTUR” ADLI DESTANSI ESERİ ÜZERİNE)

Alina NAKHODKINA

Bu makalede, diller ve kültürler arası tercümelerde sözcüklerin anlam ve çağrışımlarından kaynaklı sorunların belirlenmesi ve çözüm yöntemleri tartışılmaktadır. Bu çalışma, akraba olmayan iki dilin (Yakutça ve İngilizce) ilişkilerini tartışması bakımından öncü bir çalışmadır. Yazar, Yakut fiillerindeki anlam ve çağrışım boşluklarının tespitini Yakut destanı üzerinden tasnif etmektedir. Deneysel açıdan, Yakut dilsel anlam ve çağrışım boşluklarının İngiliz dilinde çözümlerinin en etkin yöntemleri belirlenmeye çalışılmıştır.

Anahtar Sözcükler: Çeviri, Sözcüksel Boşluklar, Fiiller, Kültüre Özgü Özellikler, Destan

Please publish modules in offcanvas position.


Creative Commons Lisansı